Er zijn koolhydraten die snel afgebroken worden in de spijsvertering en waarbij de glucose snel in de bloedbaan afgegeven wordt. Je spreekt dan van een hoge glycemische index. Bij koolhydraten die langzaam afgebroken worden en de glucose geleidelijk aan afgegeven wordt aan de bloedbaan, spreek je van een lage glycemische index. De glycemische index van de voeding die je tot je neemt, geeft een inschatting hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt in het lichaam. Deze glycemische index is van belang bij het voorkomen en behandelen van diabetes mellitus. Het nuttigen van voedsel met een lage glycemische index zorgt voor minder sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Wanneer iemand een hypo heeft (te weinig suiker in het bloed) is het juist aan te raden om voedsel of drinken in te nemen met een hoge glycemische index.
Wanneer 5% van de calorieën uit onverzadigd vet komt in plaats van uit verzadigd vet, vermindert dat de kans op hart- en vaatziekten met ongeveer 20%. Wat is verzadigd vet en in welke producten zit dit? In dit e-book lees je de gezondheidseffecten van het verminderen van ‘verkeerde’ vetten in jouw voedingspatroon en wat het effect is van producten met een verschillende glycemische index op jouw gezondheid.
De buikspieren zijn samen met de rugspieren een van de belangrijkste spieren voor de rompstabiliteit van ons lichaam. De rug- en buikspieren zijn de kernspieren van het lichaam en onderst... Lees meer