Wij als fysiotherapeuten zijn ook maar mensen

Dit is het persoonlijke verhaal van Ilse Hornman-Remie, fysiotherapeut, manueel therapeut en sportfysiotherapeut bij MTC De Fysioclub. Ze vertelt over haar eigen ervaring met lage rugklachten.

“Drie weken geleden plaatste ik mijn fiets in een verhoogd fietsenrek op het station in Utrecht. Iets wat ik al jarenlang, wekelijks, zonder enige moeite doe. De pijn die ik voelde in mijn onderrug kan ik nog het beste omschrijven als een soort vloeistof die in mijn wervelkolom werd gespoten. Ik besefte mij al vrij snel dat het om een aspecifieke lage rugklacht ging.

Als manueel– en sportfysiotherapeut heb ik tientallen cliënten behandeld en geadviseerd ten aanzien van acute, lage rugklachten. Op het moment dat het mijzelf overkwam, moest ik echt even een traantje wegpinken van de pijn. Pas later kon ik er smakelijk om lachen, wetende dat acute lage rugklachten veel voorkomen en de kans op blijvende klachten minimaal is.

Op mijn werk was iedereen ontzettend attent. Collega’s motiveerden mij om in beweging te blijven maar hielpen mij ook met belastende activiteiten. Een positieve klop op de schouder, een opmerking als ‘Je weet het hè Ilse, in 90% van de gevallen herstel je binnen zes weken volledig van deze klacht’, gevolgd door een dikke grijns, sleepten mij de dag door. Aan het einde van mijn werkdag was de pijn duidelijk afgenomen en kon ik met een positieve mindset huiswaarts.

Bij rugklachten staat het centraal hoe je omgaat met deze (pijn)klachten. Vanwege mijn achtergrond weet ik dat het goed werkt om de klacht positief te benaderen, geen angst te hebben voor de pijn en in beweging te blijven. Ondertussen ben ik weer bijna volledig pijnvrij en heb ik ook alweer een aantal keer lekker gesport.

Ik ben een ervaring rijker. Bewust van het feit dat stressoren een belangrijke rol kunnen spelen in het ontstaan van lage rugpijn. De pijnlijke ervaring dat je dit op voorhand misschien heel goed kan weten, maar desondanks er toch mee geconfronteerd kan worden. Want als ik heel eerlijk ben, dan was het plaatsen van de fiets in het fietsenrek niet het probleem. Zoeken naar balans tussen werk, sociaal leven, recent moederschap, een gezonde dosis ambitie en een nieuw sportritme, is uitdagend. Mijn balans is duidelijk nog niet optimaal. Work in progress! (Hallegraeff et al. 2012, KNGF-Richtlijn Lage Rugklachten, 2017).

Als fysiotherapeut doen wij misschien wel heel stoer, maar hé, wij zijn ook maar mensen…”


 

Wil jij meer informatie over (acute) lage rugklachten? Bekijk dan ons e-book. Bij De Fysioclub heeft elke collega zijn expertise. Heb jij last van lage rugklachten en ben je op zoek naar een fysiotherapeut, gespecialiseerd in de (lage) rug? Neem dan even contact met ons op.