Sport en studie combineren: hoe doe je dat?

Het studentenleven staat niet per se gelijk aan een gezond leven. Studenten kopen over het algemeen vooral goedkope producten, bevinden zich veel in het uitgaansleven en halen wel eens een nachtje door om een deadline te halen. Toch kan een studie zeker wel gepaard gaan met een gezond leven waarin wordt gesport en gekookt. Hoe precies? Dat we vertellen we in deze blog!

Bevorderlijk voor de studie

Een gezond leven is misschien niet de eerste prioriteit van een student. Zaken zoals het halen van tentamens, leuke uitgaansavonden en een goede kop koffie (of vijf) zijn van groter belang. Toch kan gezond leven juist heel bevorderlijk zijn voor de studieresultaten. Uit onderzoek is gebleken dat studenten zich na het sporten beter kunnen concentreren en sneller de studiestof opnemen.

Weinig structuur

Het kan voor studenten echter lastig zijn om wekelijks te sporten omdat hun leven weinig structuur heeft. Zo is de ene week heel druk vanwege tentamens en deadlines en zijn ze de week erna druk met sociale activiteiten om weer te ontladen. Colleges beginnen elke dag op een ander tijdstip en er is geen noodzaak tot een vast ritme. Hierdoor schiet sporten er vaak bij in en is gezond leven best lastig. Even wat eten bestellen of buiten de deur eten met vrienden ligt vaak meer voor de hand.

Vast ritme creëren

Voor studenten die toch liever wat gezonder zouden willen leven is het daarom goed om een vast ritme te creëren. Door beter te plannen is er geen excuus meer om niet te sporten of een gezonde maaltijd klaar te maken. Door een bepaald doel te stellen en deze in te plannen in je week, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Goede voeding

Zodra je meer gaat sporten wordt het ook noodzakelijk om de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wanneer je opeens veel gaat sporten, heeft je lichaam immers meer koolhydraten nodig. Ook voelt je lichaam na het sporten gezond en heb je daarna meestal geen trek in een ongezonde maaltijd. Zo ga je automatisch gezonder eten.

De juiste balans

Dat je als student gezonder gaat leven hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je niet meer kan genieten van het studentenleven. Het gaat om de juiste balans. Waar je het grootste deel van de week gezonde voeding eet en sport, kun je dit in het weekend best even laten varen. Wat betreft sociale activiteiten: ga een teamsport doen of vraag je vrienden mee te gaan naar de sportschool. Dat is niet alleen gezellig maar je motiveert elkaar ook om te sporten!

Ben jij een student? Hoe combineer jij sport en studie?

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken