Hoe kun je blijven werken ondanks jouw klachten?

Werk je op een kantoor en ervaar je bijna dagelijks lichamelijke klachten? Dan kan dit heel vervelend zijn. Of het nu gaat om terugkerende klachten zoals rugpijn en RSI of acute klachten zoals een gebroken pols: je kunt hier ongetwijfeld enig advies bij gebruiken. Want hoe kom je de kantoordagen door met deze klachten? Kun je eigenlijk wel blijven werken? In deze blog vertellen we er meer over.

Werken in combinatie met klachten

Wanneer je lichamelijke klachten ervaart, is het niet vanzelfsprekend dat je door kunt blijven werken. Door de klachten kun je namelijk beperkingen ervaren in jouw functioneren. Je kunt je werk misschien niet uitvoeren zoals je graag zou willen. In sommige gevallen zal een ziekmelding de beste optie zijn. In andere gevallen kan met een aantal aanpassingen het werk alsnog worden uitgevoerd. Onderstaand hebben we hierover een aantal voorbeelden uitgewerkt.

Werken met RSI-klachten

RSI-klachten ontstaan wanneer dezelfde beweging van een bepaald lichaamsdeel te vaak wordt herhaald. Door deze beweging schuren de weefsels over elkaar waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan in de pezen en spieren. Deze klachten gaan vaak samen met spanning en stress, waardoor de klachten kunnen verergeren. De bloeddoorstroming en zenuwgeleiding worden belemmerd waardoor pijn ontstaat.

Bij RSI-klachten is het vaak verstandig om een korte pauze van de werkzaamheden te nemen. Vervolgens kan er met de nodige aanpassingen gewoon verder worden gewerkt. Het is echter belangrijk dat de werkomgeving en werkhouding worden aangepast. Zorg voor een ergonomische houding, neem voldoende rust tussen het werken door en beweeg regelmatig op een werkdag. Ook de verlichting en verwarming van de werkomgeving zijn van belang: zorg voor voldoende licht en een aangename temperatuur.

Werken met rugklachten

Rugpijn is in principe geen reden om te stoppen met werken. In enkele gevallen is er kort ziekteverzuim. Het advies voor mensen met rugklachten is onder andere om zo actief mogelijk te blijven. Door naar het werk te gaan en hier regelmatig te bewegen, kan het werk vaak wel worden voortgezet. Daarnaast is het bij rugklachten verstandig om bepaalde oefeningen te doen en eventueel pijnstillers te nemen. Raadpleeg hiervoor een huisarts of fysiotherapeut. Met rugklachten kun je dus met enige aanpassingen wel naar kantoor.

Werken met een gebroken pols of hand

Tot slot een specifieke klacht die voor de nodige belemmering op kantoor kan zorgen: een gebroken pols of hand. Op kantoor worden deze lichaamsdelen natuurlijk veelvuldig gebruikt. In het geval van een botbreuk is het continueren van werk dan ook minder vanzelfsprekend. In veel gevallen moet de pols of hand in het gips en is rust erg belangrijk.

Toch kun je na enige tijd vaak wel weer naar kantoor, om werkzaamheden uit te voeren die wel mogelijk zijn. Overleg met jouw leidinggevende welke taken dit zijn. Trek echter ook op tijd aan de bel wanneer de druk te hoog wordt en je pijn ervaart. Dit is een teken van het lichaam dat je rust moet nemen.

Last van lichamelijke klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken