De schouders eronder zetten

De schouder staat bekend als een lastig gewricht. Het is complex en kan veel verschillende aandoeningen veroorzaken. Soms zijn deze langdurig en ongrijpbaar. Bij De Fysioclub zetten we daarom vol in op topzorg voor patiënten met schouderklachten. Nieuwe inzichten en moderne diagnostiek zetten we in voor een optimaal behandelplan. Dit doen we altijd in samenspraak met verschillende disciplines zoals de orthopedisch chirurg. Zo gaan we voor het beste resultaat!

Evolutie van de schouder

Het schoudergewricht is net als elk ander gewricht in ons lichaam. In de evolutie heeft de schouder echter een heel andere functie gekregen. Eerst ging het van een steungewricht bij het lopen op handen en voeten, naar een schouder die vooral fysieke arbeid kon verrichten zoals spitten, hakken en zagen. Tegenwoordig gebruiken we de schouder voornamelijk bij huishoudelijke taken, computerwerkzaamheden of bovenhandse sporten zoals volleybal, tennis of waterpolo.

Taken van de schouder

Aan de schouder worden verschillende eisen gesteld. Zo moet deze flexibel zijn om optimaal te bewegen en daarnaast stabiliteit geven om optimaal te kunnen steunen. Daarnaast moeten de spieren van het schoudergewricht optimaal motorische controle hebben om fijne coördinatiebewegingen te kunnen maken en tevens explosieve sportbelasting te kunnen genereren.

Een uitdaging

De schouder is een uitdaging voor elke fysiotherapeut én voor elke patiënt. Gelukkig slagen we er steeds beter in om optimale zorg te leveren met wetenschappelijk bewezen interventies. Soms kunnen schouderklachten langdurig zijn, maar 50% van alle mensen met schouderklachten heeft na een half jaar geen last meer.

Behandeling van schouderklachten

Voor de behandeling van schouderklachten is gerichte (echo)diagnostiek en het schatten van het beloop erg belangrijk. Ook kan ondersteunende medicatie of een injectie via de huisarts of specialist zinvol zijn. Indien het beloop anders loopt dan verwacht, werken wij nauw samen met de huisarts en orthopedisch chirurg.

Daarnaast is oefentherapie belangrijk bij schouderklachten en heel effectief. Ook op de lange termijn. Aanvullende interventies zoals manuele therapie, shockwavetherapie en dry needling kunnen ook bijdragen aan een goed resultaat.

Zet jij ook de schouders eronder?

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken