Wat is COPD?

Chronic Obstructive Pulmonary Disease

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte). Je hebt moeite met ademhalen omdat de longen beschadigd zijn. De longen kunnen daardoor moeilijk zuurstof opnemen waardoor het lastiger wordt lichamelijke inspanningen te kunnen leveren zoals lopen, traplopen, aankleden of boodschappen doen. Je bent daarvoor bij de huisarts geweest en bij de longarts of longverpleegkundige.

COPD is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Bij een longaanval worden de klachten plotseling erger.

Verschillende stadia COPD

  • Gold I: licht COPD
  • Gold II: matig ernstige COPD
  • Gold III: ernstige COPD
  • Gold IV: zeer ernstige COPD

Oorzaak COPD

Chronische ontstekingen in de kleine luchtwegen (de bronchioli) zijn de oorzaak. De ontsteking veroorzaakt littekenweefsel en er wordt overmatig veel slijm geproduceerd die de slijmvliezen doet opzwellen. Hierdoor zal er een ‘blokkade’ (obstructie) van de luchtwegen ontstaan. Bij longemfyseem is de wand van de longblaasjes (alveoli) beschadigd. De longblaasjes zitten in trosjes aan de kleine vertakkingen van de luchtwegen en hebben een stugge structuur om de luchtwegen open te houden. Deze stugge structuur wordt minder stevig door de beschadiging waardoor ze in elkaar zakken tijdens de uitademing. Als de longblaasjes beschadigd zijn, is dit onomkeerbaar.

Heel vaak is roken of meeroken de oorzaak voor het ontwikkelen van COPD. De oorzaak kan ook een (erfelijke) longziekte of moeilijk te behandelen astma zijn. Mensen die werken met schadelijke stoffen zoals houtstof, lijm of verfdampen lopen het risico COPD te ontwikkelen. Verder is luchtvervuiling door bijvoorbeeld fijnstof een risico.

Behandelprogramma COPD?

Als je eenmaal COPD hebt, is dit niet meer te genezen. Wat wel mogelijk is, is proberen de COPD stabiel te houden en te zorgen dat de klachten niet verergeren. Hoe eerder er in de stadia van COPD ingegrepen wordt, hoe beter. Dit is mogelijk door direct de leefstijl aan te passen; bijvoorbeeld door schadelijke stoffen niet meer in te ademen zoals roken. Ook is een aangepast beweegprogramma nodig.

Binnen De Fysioclub hebben we een programma opgesteld voor cliënten die in het stadium GOLD I en II vallen. Je wordt in dit programma geactiveerd te gaan bewegen en de zelfredzaamheid in de verantwoordelijkheid naar een gezond gedrag wordt hierbij gestimuleerd. Het programma bestaat deels uit fysiotherapie en deels uit bewegen.

Om jezelf beter voor te bereiden op wat komen gaat hebben wij een E-book over COPD geschreven.


E-book over COPD
 

Wat kost de behandeling en ben ik ervoor verzekerd?

Bij voldoende dekking vanuit de aanvullende verzekering wordt het fysiotherapeutische gedeelte vergoed. Het stuk beweegzorg wordt niet vergoed, daar zal een eenmalige eigen bijdrage van € 75,- voor gevraagd worden.

Aanmelden

Met een verwijzing kun je je aanmelden bij één van de onderstaande locaties van De Fysioclub. Voor vragen over COPD kunt u ook contact met ons opnemen.


 

MTC De Fysioclub biedt het COPD programma aan vanuit 3 locaties in Amersfoort.

Maak een afspraak voor een COPD behandeling bij MTC De Fysioclub in Amersfoort

 

JVDI De Fysioclub biedt het COPD programma aan vanuit 6 locaties in ZO-Brabant.

Maak een afspraak voor een COPD behandeling bij JVDI De Fysioclub in Helmond, Mierlo, Deurne en Gemert.