Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut op het gebied van sport. De sportfysiotherapeut weet wat er met het lichaam gebeurt wanneer er een sportbelasting van gevraagd wordt en richt zich op het voorkomen van sportgerelateerde klachten, het herstellen van blessures en het verbeteren van de sportprestatie.

Wat doet de sportfysiotherapeut?

De sportfysiotherapeut adviseert, begeleidt, behandelt en traint mensen in de sport, zowel recreatief als professioneel. De sportfysiotherapeut zal de klachten analyseren en een behandelplan opstellen gericht op de mogelijkheden en de sport die je beoefent. De sport betekent veel voor jou en dat zal de sportfysiotherapeut meenemen in de behandeling en in het revalidatieschema.

Verder kan een sportfysiotherapeut ook mensen met een chronische ziekte, waarvoor sporten een noodzakelijk onderdeel van de behandeling is, begeleiden.

Hoe ziet een behandeling bij de sportfysiotherapeut eruit?

De behandelingen zullen gericht zijn op de sport die je beoefent. Er wordt functioneel getraind en geoefend om het oude sportniveau terug te krijgen.

De sportfysiotherapeut zal eventueel overleg hebben met de trainer om aanpassingen in het trainingsschema af te stemmen om het herstel zo spoedig en efficiënt mogelijk te laten verlopen. De behandeling bij de sportfysiotherapeut richt zich op verschillende aspecten die nodig zijn in de sport, namelijk:

 • Coördinatie
 • Stabiliteit
 • Snelheid
 • Kracht
 • Lenigheid
 • Uithoudingsvermogen

De behandeling kan bestaan uit:

 • Verschillende oefenprogramma’s met of zonder trainingsapparatuur.
 • Trainingsadvies
 • Mobiliserende technieken en rektechnieken.
 • Ondersteunende behandelapparatuur zoals de echografie, de shockwave of Epte.
 • Toepassen van braces of taping zoals curetape.

Hoe gaat de sportfysiotherapeut te werk?

Vraaggesprek

Tijdens de eerste afspraak worden de klachten en doelen bespreekbaar gemaakt.

Onderzoek

Er zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden en bepaalde metingen gedaan worden om het probleem in jouw sportsituatie goed in kaart te brengen. Aan de hand van de doelen en de uitkomsten van het onderzoek zal een behandelplan opgesteld worden. Dit wordt besproken met jou als sporter en eventueel met jouw trainer. Je weet dan hoe lang het revalidatieprogramma gaat duren en hoe de behandeling eruit gaat zien om jouw doel(en) te behalen.

Behandeling

De behandelingen kunnen zowel in de praktijk als op de sportclub gegeven worden. Tijdens de behandeling wordt regelmatig gemeten om het resultaat van de behandeling in de gaten te houden en om te kijken of er wijzigingen in het behandelplan nodig zijn.

Blessureroute

Wil je snel en deskundig advies? De sportfysiotherapeuten van De Fysioclub staan 7 dagen/week voor je klaar. Maak contact via de blessureroute via het aanmeldingsformulier.

De Fysioclub en sportverenigingen

De combinatie van sporten op een vereniging en professionele sportmedische begeleiding is bij veel sportverenigingen een succes. De Fysioclub verzorgt bij veel regionale sportverenigingen de begeleiding van sporters. Wij verzorgen de sportfysiotherapeutische begeleiding bij beginnende sporters en de begeleiding en zorg op het gebied van sportblessures en sportrevalidatie. Bij de volgende clubs werken de sportfysiotherapeuten van De Fysioclub:

Maak een afspraak voor sportfysiotherapie

Wil je gelijk met ons in contact nemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor sportfysiotherapie? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen contact met je op.