Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op mannen, vrouwen en kinderen met klachten in de bekkenregio.

De bekkenregio is de regio van de bekkenspieren, de bekkenbodemspieren, de bekkenorganen (zoals de blaas, darmen en de baarmoeder), de lage rug en de heupen.

Bij de volgende klachten kan het raadzaam zijn om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan:

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten.
 • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.
 • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen.
 • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen.
 • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem.
 • Begeleiding bij operaties in de onderbuik.
 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling.
 • Begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Vraaggesprek

De bekkenfysiotherapeut zal eerst een uitgebreid vraaggesprek houden, waarin de klachten in kaart gebracht worden. Je kunt ook vragen stellen aan de therapeut indien je ergens onzeker over bent of als je je zorgen maakt.

Onderzoek

Na het vraaggesprek volgt een onderzoek. Dit onderzoek is gericht op de lage rug, het bekken, de houding van het lichaam, de spierspanning en de ademhaling. Afhankelijk van de klachten, volgt later een inwendig onderzoek (vaginaal of anaal) om te meten of de spierspanning van de bekkenbodem te zwak of te sterk is.

Behandelplank

Aan de hand van de uitkomsten van het vraaggesprek en het onderzoek maakt de bekkenfysiotherapeut een gericht en efficiënt behandelplan. Daarin wordt aangegeven wat de therapeut voor je kan doen en hoe vaak en hoe lang er behandeld gaat worden.

Behandeling

Tijdens de behandeling zal er uitleg en advies gegeven worden over de toiletgang en de toilethouding. Verder geeft de bekkenfysiotherapeut drink- en voedingsadvies, oefentherapie en huiswerkoefeningen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Myofeedback
 • Elektrostimulatie
 • Rectale ballontraining

Toestemming privacy en hygiëne

Voor het inwendig onderzoek of een van de inwendige behandelvormen heeft de bekkenfysiotherapeut jouw toestemming nodig. Als je geen inwendig onderzoek of behandeling wilt, zal de bekkenfysiotherapeut op een andere manier aan informatie proberen te komen om een behandelplan te maken en een goede behandeling te kunnen geven.

Een onderzoek en behandeling bij een bekkenfysiotherapeut is anders dan je gewend bent van de reguliere fysiotherapie. Het gaat vaak om problemen in een intiem gebied als lage buik en bekkenbodem. Het is belangrijk dat je het onderzoek en de behandeling ontspannen en met vertrouwen kunt ondergaan.

De bekkenfysiotherapeut zal voor voldoende privacy zorgdragen. De deur van de behandelkamer kan daarom afgesloten worden, en je zult niet gestoord worden tijdens de behandeling. Reinigen van probes vindt plaats in de behandelruimte. Mocht je het onderzoek of de behandeling als onplezierig of pijnlijk ervaren dan heb je altijd het recht om te stoppen. We zullen dan samen met zoeken naar andere behandelmogelijkheden die minder belastend voor je zijn.

Bij inwendig handelen is het extra belangrijk dat hygiëne richtlijnen worden nageleefd. Alle probes en ballonnen die gebruikt worden zijn persoonsgebonden. Je bewaart jouw eigen probe thuis zodat er geen kans op verwarring mogelijk is. Binnen de praktijk hebben we een hygiëneprotocol voor het reinigen van de probes. Je krijgt dit protocol mee naar huis.

Maak een afspraak voor bekkenfysiotherapie

Wil je gelijk met ons in contact nemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor bekkenfysiotherapie? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen contact met je op.