Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op mannen, vrouwen en kinderen met klachten in de bekkenregio.

De bekkenregio is de regio van de bekkenspieren, de bekkenbodemspieren, de bekkenorganen (zoals de blaas, darmen en de baarmoeder), de lage rug en de heupen.

Bij de volgende klachten kan het raadzaam zijn om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan:

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten.
 • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.
 • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen.
 • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen.
 • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem.
 • Begeleiding bij operaties in de onderbuik.
 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling.
 • Begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?

Vraaggesprek

De bekkenfysiotherapeut zal in eerste instantie een uitgebreid vraaggesprek houden, waarin helder gekregen wordt waar jij in het dagelijks leven hinder van ondervindt of zelfs beperkt door bent. Mocht je je ergens onzeker over voelen of je zorgen maken dan kun je ook vragen stellen aan de therapeut.

Onderzoek

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Dit onderzoek is gericht op de lage rug, het bekken en de houding van het lichaam. Daarbij worden ook de spierspanning en de ademhaling meegenomen, omdat zij een directe invloed hebben op de bekkenregio. Afhankelijk van de klachten, volgt later een inwendig onderzoek (vaginaal of anaal) om te meten of de spierspanning van de bekkenbodem te zwak of te sterk is. Dit zal in overleg en alleen met jouw toestemming gebeuren.

Behandelplan

Afhankelijk van wat er uit het vraaggesprek is gekomen en wat het lichamelijk onderzoek laat zien, maakt de bekkenfysiotherapeut een gericht en efficiënt behandelplan. Daarin wordt aangegeven wat de therapeut voor je kan doen en hoe vaak en hoe lang er behandeld gaat worden.

Behandeling

Tijdens de behandeling zal er veel uitleg en advies gegeven worden over verschillende handelingen die problemen opleveren of die nodig zijn om de klachten op de juiste manier te benaderen, bijvoorbeeld de toiletgang en de toilethouding.

Verder geeft de bekkenfysiotherapeut drink- en voedingsadvies, oefentherapie en huiswerkoefeningen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Myofeedback
 • Elektrostimulatie
 • Rectale ballontraining

Toestemming privacy en hygiëne

Voor het inwendig onderzoek of één van de inwendige behandelvormen heeft de bekkenfysiotherapeut jouw toestemming nodig. Als je geen inwendig onderzoek of behandeling wilt, zal de bekkenfysiotherapeut op een andere manier aan informatie proberen te komen om een behandelplan te maken en een goede behandeling te kunnen geven.

Een onderzoek en behandeling bij een bekkenfysiotherapeut is anders dan je gewend bent van de reguliere fysiotherapie. Het gaat vaak om problemen in een intiem gebied als lage buik en bekkenbodem. Het is belangrijk dat je het onderzoek en de behandeling ontspannen en met vertrouwen kunt ondergaan.

De bekkenfysiotherapeut draagt zorg voor jouw privacy. De deur van de behandelkamer kan daarom afgesloten worden en je zult niet gestoord worden tijdens de behandeling. Reinigen van probes vindt plaats in de behandelruimte. Mocht je het onderzoek of de behandeling als onplezierig of pijnlijk ervaren dan heb je altijd het recht om te stoppen. We zullen dan samen met jou zoeken naar andere behandelmogelijkheden die minder belastend voor je zijn.

Bij inwendig handelen is het extra belangrijk dat hygiëne richtlijnen worden nageleefd. Alle probes en ballonnen die gebruikt worden zijn persoonsgebonden. Je bewaart jouw eigen probe thuis zodat er geen kans op verwarring mogelijk is. Binnen de praktijk hebben we een hygiëneprotocol voor het reinigen van de probes. Je krijgt dit protocol mee naar huis.

Maak een afspraak voor bekkenfysiotherapie

Wil je gelijk met ons in contact nemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor bekkenfysiotherapie? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen contact met je op.