Dry Needling bij Somatic de Fysioclub

In Doorn, Leersum, Driebergen en Cothen

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een techniek, waarbij met een acupunctuurnaald een plek met een verhoogde spanning in het spierweefsel, aangeprikt wordt. Zo’n plek wordt een triggerpoint genoemd. Deze spierspanning zal daardoor snel en langdurig verlagen en minder pijn geven. De fysiotherapeut heeft voor deze techniek een speciale opleiding gevolgd. Dry Needling is geen acupunctuur, waarbij meerdere naalden in het lichaam tegelijk geplaatst worden om ‘energie’ in het lichaam te beïnvloeden. Bij Dry Needling wordt er met één naald tegelijk in een triggerpoint in een spier geprikt om de spierspanning te verlagen. Het is een behandelmethode die een effectieve ondersteuning biedt in de totale behandelplan.

Wat is een triggerpoint?

Een Triggerpoint is een klein deeltje in de spier met een hogere spierspanning. Zij kunnen lokaal pijn geven, maar ook in een heel gebied of zenuwbaan. Iedereen heeft overal triggerpoints in de spieren en geven normaal gesproken geen klachten. Zodra de spanning in deze punten wordt opgebouwd kan dit klachten geven. De oorzaken voor het opbouwen van de triggerpoints kunnen zijn:

 
 

 • Stress, spanning of andere psychologische factoren.
 • Een langdurig verkeerde houding.
 • Overbelasting bij sporters of een chronisch verkeerde houding.
 • Gebruik van alcohol of chemische middelen.
 • Slaapproblemen.
 • Langdurige immobilisatie zoals gips.
 • Door een acute verkeerde beweging.
 • Bij weefselschade bijvoorbeeld in de knie of wervelkolom.
 • Bij houdingsafwijkingen door een beenlengteverschil of voetafwijkingen.

Onderstaande klachten kunnen ontstaan als gevolg van actieve triggerpoints, waar de spierspanning in opgebouwd is. Deze zijn met Dry Needling vaak goed te behandelen:

 • Pijn of stijfheid in een spier of spiergroep.
 • Krachtsverlies in de spier.
 • Tintelingen in een bepaald gebied of een uitstralende pijn.
 • Bewegingsbeperkingen van bepaalde gewrichten.
 • Hoofdpijn (migraine) of kaakpijn.

Gespecialiseerde professionals

Ben je benieuwd wie jou zal behandelen? Hiernaast vind je een overzicht van onze professionals.

Hoe past de fysiotherapeut Dry Needling toe?

Vraaggesprek en onderzoek

De fysiotherapeut zal in een gesprek, door gerichte vragen te stellen, het totaalbeeld van het probleem beter in beeld hebben. Vervolgens zal de fysiotherapeut in het onderzoek de oorzaak voor de beperkingen die jij ondervindt, achterhalen. De spieren worden onderzoeken op mogelijke triggerpoints die de klachten veroorzaken of onderhouden.

Behandeling

Er kunnen meerdere factoren een rol spelen die een normaal herstel in de weg zitten. Triggerpoints kunnen onderdeel zijn voor een belemmering van dat herstel.

Deze zal de fysiotherapeut gericht aanprikken met een naaldje om een ontspanning van de spier te veroorzaken. Het inbrengen van de naald voel je nauwelijks. Wanneer de triggerpoint aangeprikt wordt, geeft deze een kleine aanspanning (een twitch), die je kan voelen als een ‘krampgevoel’ en een soms moe gevoel in het gebied er omheen. Daarna ontspant de spier, de triggerpoint krijgt minder spanning en geeft direct een betere beweeglijkheid van de spier en de omliggende gewrichten. Dit doorbreekt de belemmering voor het herstel.

Na de behandeling

In het gebied waar geprikt is kan een moe of stijf gevoel aanwezig zijn, maar dat is vaak van korte duur. Soms voel je je algeheel wat moe. Je fysiotherapeut zal je adviezen en oefeningen meegeven om het bereikte resultaat te behouden.

Waar bieden onze therapeuten Dry needling?

Direct aanmelden of een afspraak maken voor Dry Needling?

Wil je gelijk met ons in contact nemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor Dry Needling? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen contact met je op.

Heb je reeds contact gehad met Somatic de Fysioclub en is er aan je gevraagd om informatie aan te leveren? Vul dan de formulier in op de aanmeld pagina.