Theragun: percussietherapie in een nieuw jasje

Stel je voor dat er een therapie is welke pijn verlicht, beweeglijkheid en functioneren van de mens helpt te verbeteren en…. is uitgevonden door de patiënt zelf!

Op 22 februari jongstleden vertrok ik voor drie dagen naar Malaga (Spanje), om tijdens een Master Summit het verhaal te beluisteren van Jason S. Wersland. Hij leed sinds 2007 als gevolg van een ernstig motorongeval aan intense pijnen en uiteindelijk ernstig functieverlies van zijn linkerarm. Jason lag er nachten wakker van, kon niet werken en was na een uitgebreide tocht langs medisch specialisten, fysiotherapeuten en vele anderen ten einde raad.

Als chiropractor zag hij geen andere uitweg dan zelf een zoektocht te starten naar de oplossing. Hoe hij via ‘de wondermachine van zijn opa’, een Noorse agrariër, uiteindelijk na acht jaar op de markt kwam met de Theragun, is niet alleen een mooi verhaal over volharding, maar zeker ook een erkenning van/voor de reeds eeuwenoude percussietherapie.

Percussietherapie is een in de diepte werkende behandeling welke gebruik maakt van ‘lange’ verticale bewegingen welke in het weefsel onder andere een neuromusculaire respons kan opwekken. Met de juiste amplitude, frequentie en kracht levert dit een effectieve bijdrage aan het revalideren en reactiveren van de gezonde en beperkte mens.

Samen met 40 andere deelnemers uit heel Europa werd naast persoonlijke verhalen ook de wetenschap en toepassing van percussietherapie gedeeld. Met 25 jaar ervaring in het vak moet ik eerlijk bekennen dat mijn nieuwsgierigheid groter was dan de overtuiging hier in Malaga te worden overtuigd van een wonder. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat de herintroductie van percussietherapie en de toepassingsmogelijkheden hiervan in mijn sport-orthopedische praktijk mij enthousiaster deden terugkeren naar Nederland.

Voor een ieder van ons, die aanwezig waren op deze driedaagse Summit, zal die maandagmorgen in de praktijk toch een beetje anders begonnen zijn!

 

Harm de Roos

Fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, eigenaar en oprichter Somatic – De Fysioclub