De Fysioclub rugschool

Veel mensen hebben last van rugpijn. Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van een zeurende of stekende pijn in de rug, met of zonder uitstraling naar been en bil. Meestal is deze pijn voelbaar in de lage rug. Het is niet altijd meteen duidelijk waardoor iemand rugklachten heeft. Soms spelen meerdere oorzaken een rol, bijvoorbeeld een slechte lichamelijke conditie in combinatie met veel statische belasting zoals autorijden, lang zitten of stress.

Een behandeling van de rugpijn is bewezen effectief. Oefentherapie geeft aantoonbaar een beter resultaat bij langdurige rugklachten dan geen behandeling. Daarnaast zorgt regelmatig bewegen ervoor dat klachten sneller verdwijnen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat actief blijven bewegen helpt bij de behandeling van rugpijn.

De Rugschool

Om rugklachten te verminderen en in de toekomst te voorkomen, hebben we bij De Fysioclub een speciale Rugschool ontwikkeld. Naast reguliere behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut omvat de rugschool een oefenprogramma om de belastbaarheid van de rug te verhogen. Daarnaast bevat het een voorlichtingsprogramma ter preventie van rugpijn, met tips om problemen in de toekomst te voorkomen.

Door het volgen van de Rugschool nemen de pijnklachten doorgaans sterk af of verdwijnt de pijn zelfs voorgoed. Het programma zal de algemene conditie en coördinatie van jouw rug- en buikspieren zodanig verbeteren, dat je weer meer activiteiten kunt en durft te verrichten.

Programma van de Rugschool

Bij De Fysioclub kun je rekenen op een professionele en persoonlijke aanpak van jouw rugpijn. Allereerst starten we met een grondige analyse en brengen wij jouw lichamelijke klachten in kaart. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen wat je nog wel kunt, hoeveel je wordt beperkt en waar de pijn zich bevindt.

Na deze analyse ontwikkelen we samen een behandelplan. In dit plan worden de te verwachten resultaten vastgelegd en wordt aangegeven hoe en wanneer we deze resultaten gaan behalen. De Fysioclub staat voor een actieve aanpak. Om de beste resultaten te behalen wordt er ook van jou een actieve inzet gevraagd. Het programma kan alleen succesvol zijn als je bereid bent je voor de volle 100% in te zetten.

Classificatie voor behandeling

Voordat de Rugschool start, geven wij je een classificatie om het aantal benodigde behandelingen te bepalen. Dit betekent dat wij een inschatting maken van de ernst van de klachten. Aan de hand daarvan kunnen wij adviseren om voor een low risk, medium risk of high risk classificatie.

Oefenprogramma

Naast de behandeling door een fysiotherapeut of manueel therapeut wordt nadrukkelijk geadviseerd deel te nemen aan het oefenprogramma. Het oefenprogramma is een gestandaardiseerd programma in MyWellness en heeft als doel om de belastbaarheid van de rug te vergroten. In dit programma ga je aan de slag met een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in de rug. In aparte groepen werk je actief aan het herstel van jouw rug. Het oefenprogramma duurt afhankelijk van jouw indicatie 4 tot 8 weken en vindt 2 keer per week plaats.

Inzet ergotherapie

Binnen de Rugschool wordt naast de behandeling van de fysiotherapeut en het oefenprogramma ook ergotherapie inzet. Het doel hiervan is om in kaart te brengen welke aspecten van invloed kunnen zijn op jouw rugklachten, de handelingen in jouw dagelijks leven hierop aan te passen en zo terugkerende klachten te kunnen voorkomen.

Om te signaleren of er in jouw situatie behoefte is aan ergotherapie, hebben wij een checklist ontwikkeld. Deze checklist wordt afgenomen bij alle cliënten met de classificatie ‘medium risk’. Deze screening is kosteloos en vrijblijvend. Cliënten die vallen in de classificatie ‘high risk’ worden altijd direct ingepland voor een individueel ergotherapie traject. Mocht er twijfel zijn over de hulpvraag, dan kan er een screening worden gepland op het inloopspreekuur.

Voorlichtingsprogramma

Rugklachten voorkomen is uiteindelijk beter dan genezen. In het voorlichtingsprogramma van de Rugschool zijn twee bijeenkomsten gepland ter preventie van rugklachten. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je handige informatie, bijpassende oefeningen en tips om problemen in de toekomst te voorkomen. De bijeenkomsten duren beiden een uur.

Bijeenkomst 1

  • Uitleg van belasting vs. belastbaarheid. Hoe vind je de juiste balans?
  • Aandacht voor rust, ontspanning en de slaaphouding.
  • Behandeling gericht op bewegingsangst en vertrouwen in het eigen lichaam.

Bijeenkomst 2

  • Educatie en oefenen met tiltechnieken.
  • Advies en instructie omtrent een goede houding wat betreft zitten, staan, de werkplek en tijdens de uitvoering van dagelijkse activiteiten zoals stofzuigen.

Kosten en vergoeding Rugschool

Onderstaand vind je drie tabellen waarin je de kosten en vergoeding kunt zien van de Rugschool. Zoals je kunt zien verschillen deze per classificatie.

RugklachtenRugpijnRugpijn

Download dit e-book over lage rugklachten voor meer informatie. Neem bij twijfel of vragen contact op met De Fysioclub.

Heb jij veel last van rugklachten en wil jij je graag aanmelden voor de Rugschool? Meld je dan nu aan via dit formulier!

Ben je benieuwd of de Rugschool van De Fysioclub iets voor jou is? Heb je nog een vraag of wil je graag extra informatie ontvangen? Neem dan even contact met ons op.