Fysiotherapie in plaats van knieoperatie

Een onderzoek van het OLVG in samenwerking met acht Nederlandse ziekenhuizen toont aan dat een knieoperatie meestal onnodig is en dat fysiotherapie een goede vervanging is.

Mensen met een gescheurde meniscus en een leeftijd boven de 45 worden vaak geopereerd, terwijl fysiotherapie net zo effectief en veel minder ingrijpend is. “Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend.” Zegt Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG. “Wij hebben kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws,”

In Nederland worden er per jaar zo’n 30.000 meniscus operaties uitgevoerd. Van die groep is 75% ouder dan 40 jaar. Tijdens deze operaties wordt de scheur in de meniscus weggehaald, maar het is eigenlijk onduidelijk of de klachten worden veroorzaakt door de scheur of door slijtage. Uit het onderzoek van de OLVG bleek dat de precieze oorzaak niet uitmaakte voor de resultaten: een knieoperatie kan in de meeste gevallen worden vervangen door fysiotherapie.

Voor meer details over het onderzoek kunt u hier verder lezen

Heeft u vragen over knieklachten of wilt u meer weten over onze fysiotherapie? Neem dan gerust contact met ons op!