Valpreventie programma ouderen

Het aantal valincidenten bij ouderen neemt ieder jaar toe. 30% van de thuiswonende ouderen valt minimaal eenmaal per jaar. Dat zijn 1.000.000 valincidenten per jaar bij vijfenzestigplussers.

Na een valincident moeten veel ouderen in het ziekenhuis worden behandeld voor een breuk of een blessure. Daarnaast ontwikkelen de meeste ouderen na een valincident valangst, waardoor zij minder actief worden en minder zelfvertrouwen hebben om de activiteiten van het dagelijks leven uit te voeren.

Valpreventieprogramma

Sinds deze maand biedt MTC de Fysioclub een nieuw valpreventie programma aan met goede resultaten: het In Balans trainingsprogramma.

In Balans is een groepsinterventie. De cursus bestaat uit enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De voorlichtingsbijeenkomsten hebben als doel om u bewust te maken van valrisico en balansverstoring en u meer kennis te geven over het voorkomen van een val. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gerichte training voor opstaan en lopen.

Uit onderzoek is bekend dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het meest effectief om valrisico’s te verkleinen. In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven (RIVM/CGL). In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

Dit trainingsprogramma is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen.

 

Praktische informatie over het trainingsprogramma: (exclusief voorlichtingsbijeenkomsten!)

Trainingsperiode: 10 weken
Frequentie/duur: 2x in de week 50 minuten
Kosten: 225 euro (informeer bij uw zorgverzekering naar de vergoeding)
Groepsgrootte: 6-8 personen

Naast dit valpreventie programma bieden we ook individuele valpreventie aan in de praktijk of bij u thuis. IJbettine Jongerden, Master Geriatriefysiotherapeut, vertelt u er graag meer over. Bel haar op 033-4531677.

Wil je meer weten over wat wij te bieden hebben op gebied van geriatriefysiotherapie? Kijk dan voor meer informatie op deze pagina.