Bekkenfysiotherapie voor kinderen

Kinderbekkenfysiotherapie is er voor kinderen die problemen ervaren in het bekkengebied. Dit zijn met name plas- en poepproblemen en buikpijnklachten. Deze problematiek komt vaker voor dan je misschien denkt. Echter wordt er over problematiek rond poepen en plassen niet vaak gesproken.

Bekkenproblematiek bij kinderen in cijfers

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar bekkenproblematiek bij kinderen. Een aantal feiten op en rij:

 • 25-30% van de kinderen van 4 jaar is niet zindelijk.
 • Bij ongeveer 6,6% van de 4 tot 7 jarigen in Nederland komt overdag urine incontinentie voor.
 • Urineverlies staat in de top 3 van traumatische gebeurtenissen voor kinderen.

Jouw kind is dus niet de enige die dit soort problemen ervaart. Het is daarom verstandig om het bespreekbaar te maken met de huisarts of een (kinder-)bekkenfysiotherapeut.

Ontstaan van de problematiek

Bij de meeste kinderen verloopt het proces van zindelijk worden vanzelf. Bij een kleine groep kinderen kan het echter langer duren en ontstaan er problemen. Deze kunnen worden veroorzaakt door een niet goed werkende blaas of darmen, maar ook door niet goed functionerende bekkenbodem- of buikspieren.

 

Ook is er een mogelijkheid dat de toilethouding of het gedrag op het toilet niet helemaal goed gaat. Een kinderbekkenfysiotherapeut kan hierbij helpen.

De problematiek van kinderbekkenfysiotherapie

Hierboven noemden we kort al enkele problemen waarbij een kinderbekkenfysiotherapeut hulp kan bieden. Om je hier een zo goed mogelijk beeld van te geven, hebben we onderstaand een overzicht gemaakt van de mogelijke klachten van jouw kind.

Problematiek waarbij een kinderbekkenfysiotherapeut hulp kan bieden:

 • Bedplassen
 • Urineverlies overdag (veel ongelukjes)
 • Broekpoepen
 • Terugkerende blaasontsteking
 • Vaak moeten plassen of poepen
 • Obstipatie (verstopping)
 • Een terugval in de zindelijkheid
 • Buikpijn
 • Angst om te plassen of poepen
 • Het niet tijdig herkennen van aandrang
 • Problemen op het gebied van seksualiteit (adolescenten)

 

Gespecialiseerde professionals

Ben je benieuwd wie jou zal behandelen? Hiernaast vind je een overzicht van onze professionals.

Hoe ziet een kinderbekkenfysiotherapie behandeling eruit?

Wij begrijpen dat je graag wilt weten hoe de behandeling voor kinderbekkenfysiotherapie eruit ziet voor jouw kind. Onderstaand geven wij je een inkijkje in wat jij en jouw kind precies kunnen verwachten.

Vraaggesprek en onderzoek

De behandeling zal starten met een vraaggesprek waarin de klachten van jouw kind uitgebreid worden besproken. Er wordt duidelijk in kaart gebracht wat de situatie precies is. Daarnaast zal er een lichamelijk onderzoek worden gedaan. Aan de hand van het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld voor jouw kind.

Aspecten van de behandeling

De aspecten van de behandeling verschillen uiteraard per kind, maar over het algemeen kun je de volgende aspecten verwachten tijdens de behandeling:

 • Uitleg over de klachten en ontstaanswijze
 • Werking van de blaas en darmen
 • Advies over de toilethouding en het toiletgedrag
 • Voeding, vochtinname en beweging

Met behulp van oefentherapie die gericht is op de toilethouding, bewustwording van het lichaam, aansturing van de bekkenbodemspieren en het vergroten van de blaascapaciteit wordt geprobeerd te klachten te verhelpen. Het is hierbij van belang dat jouw kind deze adviezen ook thuis goed opvolgt. De behandeling gaat dus gewoon verder in de eigen omgeving. Dit is niet altijd eenvoudig en vraagt motivatie van zowel het kind als de ouder.

Verwijzing/vergoeding

In veel gevallen is er sprake van een verwijzing vanuit de huisarts, het consultatiebureau of een andere specialist, naar de kinderbekkenfysiotherapeut. Kinderbekkenfysiotherapie is echter direct toegankelijk, hierdoor is een verwijzing niet noodzakelijk. Je kunt dus ook zelf een afspraak maken voor jouw kind.

Het kan daarnaast nodig zijn om andere deskundigen of zorgverleners in te schakelen. In overleg kan bijvoorbeeld advies gegeven worden om een incontinentieverpleegkundige, diëtiste of psycholoog te raadplegen.

De eerste 18 behandelingen voor kinderbekkenfysiotherapie bij De Fysioclub worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico wordt hierbij niet aangesproken.

 

Een consult voor bekkenfysiotherapie voor jouw kind

Heeft jouw kind klachten of herken je de problematiek waarin bekkenfysiotherapie voor kinderen kan helpen? Je kunt vrijblijvend in contact komen met De Fysioclub om jouw vragen te bespreken. Gelijk een afspraak maken voor een consult samen met jouw kind? Vul dan het contactformulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

 

Maak een afspraak voor bekkenfysiotherapie voor jouw kind

Wil je gelijk contact met ons opnemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor kinderbekkenfysiotherapie? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.