Echografie bij MTC de Fysioclub

Amersfoort locatie: Stevinstraat, Meridiaan en Databankweg

Echografie ofwel MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam, worden door allerlei structuren en weefsels gereflecteerd en zullen vervolgens op een beeldscherm afgebeeld worden. Zo kan eventuele schade aan spieren, pezen en banden in beeld gebracht worden en worden beoordeeld.

Fysiotherapeutische echografie bij MTC de Fysioclub

Fysiotherapeutische echografie is een aanvulling binnen de fysiotherapeutische diagnostiek en is bedoeld om de fysiotherapeutische behandeling te ondersteunen. De fysiotherapeut heeft, om deze techniek toe te kunnen passen, een diploma moeten halen. Het is geen vervanging van de echodiagnostiek zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuizen wordt gedaan. De echotherapeut mag alleen een fysiotherapeutische werkdiagnose stellen.

Echografie bij MTC de Fysioclub

MTC de Fysioclub beschikt over geavanceerde echoapparatuur. Het gebruik van de echografie heeft als doel de klacht of schade aan het weefsel zichtbaar te krijgen. Onder meer irritaties van pezen, bijvoorbeeld aan de achillespees of elleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder) kunnen hiermee beoordeeld worden. Hierdoor kan er sneller een fysiotherapeutische diagnose worden gesteld en daarmee een goed afgestelde behandeling. Dit kan bepalen of een behandeling met shockwave [link shockwave ‘beter worden’] geïndiceerd is of dat een reguliere fysiotherapeutische [link fysiotherapie ‘beter worden’] behandeling nodig is.

Ook kan de effectiviteit van de behandeling door middel van de echografie in beeld gebracht worden. Door regelmatig het genezingsproces in beeld te brengen, zullen vorderingen zichtbaar worden en kan het behandelplan eventueel bijgesteld worden. Indien nodig zal de behandelaar overleg hebben met de huisarts of medisch specialist over de bevindingen.

Hoe gaat het maken van een echografie in zijn werk?

Het onderzoek

Het onderzoek is snel en gemakkelijk. Het is niet pijnlijk en comfortabel voor de cliënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Je kunt tijdens het onderzoek meekijken op het beeldscherm. Als de behandelaar het onderzoek uitvoert, ziet hij direct de ‘dynamische’ beelden op het scherm. Met een echo kan de aangedane locatie goed vanuit verschillende kanten, bekeken worden. De behandelaar kan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet. Voor dit onderzoek moet het te onderzoeken deel van het lichaam ontbloot worden. Tijdens het onderzoek lig je op de behandelbank of zit je op een stoel. Er wordt gebruik gemaakt van contactgel (op waterbasis) om de geluidsgolven over te brengen.

Zijn er risico’s of bijwerkingen?

Echografisch onderzoek kent geen nadelige effecten, risico’s of bijwerkingen.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Kosten

Voor een echografisch onderzoek wordt een eigen bijdrage gevraagd naast het reguliere behandeltarief [link naar tarieven?] voor fysiotherapie. De eigen bijdrage dient na de behandeling contant of per pin bij de administratie te worden voldaan.

Vragen

Wanneer je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. Jouw behandelaar van MTC de Fysioclub staat je graag te woord.

Maak een afspraak voor echografie

Wil je gelijk met ons in contact nemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor echografie? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen contact met je op.