Bekkenfysiotherapie bij MTC de Fysioclub

Amersfoort

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bijna één miljoen mensen in Nederland hebben klachten in de bekkenregio. Veel mensen blijven rondlopen met deze klachten omdat ze het lastig vinden om hulp te vragen. Klachten in de bekkenbodem zijn echter vaak goed te verminderen door middel van fysiotherapie. Door er te lang mee te blijven lopen, kunnen de klachten verergeren. Vraag daarom om hulp en neem contact op met een huisarts of fysiotherapeut.


Bekkenfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op mannen en vrouwen. De bekkenregio is de regio van de bekkenspieren, de bekkenbodemspieren, de bekkenorganen (zoals de blaas, darmen en de baarmoeder), de lage rug en de heupen.

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut bij MTC de Fysioclub?

Bij de volgende klachten kan het raadzaam zijn om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan:

 • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten.
 • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.
 • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen.
 • Pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen.
 • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem.
 • Begeleiding bij operaties in de onderbuik.
 • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling.
 • Begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling.
 • Omgaan met endometriose: bekkenfysiotherapie kan helpen om de klachten te verminderen.

Gespecialiseerde professionals

Ben je benieuwd wie jou zal behandelen? Hiernaast vind je een overzicht van onze professionals.

Wat kan ik zelf doen bij bekkenpijn?

Wanneer je klachten hebt in de bekkenregio is het soms mogelijk om zelf iets te doen. Dit is afhankelijk van de vele vormen die zich voordoen wat betreft bekkeninstabiliteit. Het is allereerst verstandig om bij klachten de bekken zo min mogelijk te belasten. Dit kan bijvoorbeeld door veel te rusten en zware huishoudelijke klussen, trap lopen of lange werkdagen te beperken. Door elke dag een kwartiertje te gaan liggen, kun je de klachten al verminderen.

Wanneer de klachten erger worden is het echter verstandig om hulp te zoeken bij een arts of fysiotherapeut. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut bij MTC de Fysioclub?

Vraaggesprek

De bekkenfysiotherapeut zal eerst een uitgebreid vraaggesprek houden, waarin de klachten in kaart gebracht worden. Je kunt ook vragen stellen aan de therapeut indien je ergens onzeker over bent of als je je zorgen maakt.

Onderzoek

Na het vraaggesprek volgt een onderzoek. Dit onderzoek is gericht op de lage rug, het bekken, de houding van het lichaam, de spierspanning en de ademhaling. Afhankelijk van de klachten, volgt later een inwendig onderzoek (vaginaal of anaal) om te meten of de spierspanning van de bekkenbodem te zwak of te sterk is.

Behandelplan

Aan de hand van de uitkomsten van het vraaggesprek en het onderzoek maakt de bekkenfysiotherapeut een gericht en efficiënt behandelplan. Daarin wordt aangegeven wat de therapeut voor je kan doen en hoe vaak en hoe lang er behandeld gaat worden.

Behandeling

Tijdens de behandeling zal er uitleg en advies gegeven worden over de toiletgang en de toilethouding. Verder geeft de bekkenfysiotherapeut drink- en voedingsadvies, oefentherapie en huiswerkoefeningen. De behandeling kan bestaan uit:

 • Myofeedback
 • Elektrostimulatie
 • Rectale ballontraining

 
 

* Toestemming privacy en hygiëne:

Voor het inwendig onderzoek of een van de inwendige behandelvormen heeft de bekkenfysiotherapeut jouw toestemming nodig. Als je geen inwendig onderzoek of behandeling wilt, zal de bekkenfysiotherapeut op een andere manier aan informatie proberen te komen om een behandelplan te maken en een goede behandeling te kunnen geven. Een onderzoek en behandeling bij een bekkenfysiotherapeut is anders dan je gewend bent van de reguliere fysiotherapie. Het gaat vaak om problemen in een intiem gebied als lage buik en bekkenbodem. Het is belangrijk dat je het onderzoek en de behandeling ontspannen en met vertrouwen kunt ondergaan. De bekkenfysiotherapeut draagt zorg voor uw privacy. De deur van de behandelkamer kan daarom afgesloten worden en je zult niet gestoord worden tijdens de behandeling. Reinigen van probes vindt plaats in de behandelruimte. Mocht je het onderzoek of de behandeling als onplezierig of pijnlijk ervaren dan heb je altijd het recht om te stoppen. We zullen dan samen met jou zoeken naar andere behandelmogelijkheden die minder belastend voor je zijn. Bij inwendig handelen is het extra belangrijk dat hygiëne richtlijnen worden nageleefd. Alle probes en ballonnen die gebruikt worden zijn persoonsgebonden. Je bewaart jouw eigen probe thuis zodat er geen kans op verwarring mogelijk is. Binnen de praktijk hebben we een hygiëneprotocol voor het reinigen van de probes. Je krijgt dit protocol mee naar huis.

Vergoedingen Bekkenfysiotherapie

Over het algemeen valt bekkenfysiotherapie onder de vergoeding van de fysiotherapie. Dit is vaak inbegrepen bij een aanvullende verzekering. Je kunt dit nagaan bij jouw zorgverzekeraar.

De behandeling voor urineverlies wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor heb je een verwijzing van de (huis)arts nodig. Deze vergoeding is beschikbaar voor maximaal negen behandelingen.

Binnen het huidige tarief van de meeste zorgverzekeraars worden geen kosten vergoed voor probes, rectale trainingsballonnen of disposable materialen.

Maak een afspraak voor bekkenfysiotherapie

Wil je gelijk met ons in contact nemen voor een vraag of een eventuele afspraak voor bekkenfysiotherapie? Vul dan het formulier hier onder in en wij nemen contact met je op.