Ruim 7.000 patiënten behandeld met nieuwe aanpak lage rugpijn

Meer dan 7.000 patiënten hebben gebruik gemaakt van een innovatieve nieuwe aanpak bij lage rugpijn. Deze aanpak werd het afgelopen jaar door de vereniging FysioTopics geïntroduceerd in samenwerking met gerenommeerde wetenschappers rondom lage rugpijn. Het zorgplan is in een pilot geïntroduceerd en wordt landelijk uitgevoerd door 50 geselecteerde fysiotherapiepraktijken.

De ernst van rugpijn als basis

De behandeling gaat uit van een slimme classificatie van de ernst van de lage rugpijn en de verwachte kans op herstel. Patiënten worden ingedeeld in drie hoofdgroepen. Op basis van deze indeling wordt een uniform behandeltraject gestart en worden resultaten gemeten. Door de eenduidige indeling, aanpak en inhoud zijn uitkomsten goed vergelijkbaar en wordt de zorg continu verbeterd.

Eerste resultaten positief

De eerste uitkomsten van het zorgplan laten positieve resultaten zien. Zo vallen de meeste patiënten in het laagste risicoprofiel. Voor bijna 60% van de patiënten geldt dat een beperkte interventie volstaat. Hierbij wordt ingestoken op meer zelfmanagement en (online) begeleiding en minder op 'hands on' behandelen. Van deze groep is ruim 80% na het zorgtraject volledig hersteld of veel verbeterd. Meer dan 90% is absoluut of zeer tevreden over de aanpak.

Nieuwe aanpak lage rugpijn

Over FysioTopics

FysioTopics in een vereniging van fysiotherapie praktijken die zich inzetten voor aantoonbare kwaliteitsverbeteringen gecombineerd met doelmatigheid in zorgverlening. Dit uitgangspunt is essentieel voor een duurzame ontwikkeling van de gezondheidszorg. Zorg van een goede kwaliteit die voor een ieder die dat nodig heeft betaalbaar en beschikbaar moet zijn. De vereniging telt ruim 125 leden en vertegenwoordigt hiermee ongeveer 2.500 fysiotherapeuten.

Door een fundamenteel andere kijk op het verlenen van zorg en een constructieve samenwerking met zorgpartners, werkt FysioTopics aan een structurele verandering in de zorg. FysioTopics ziet de toekomst in slimme zorgtrajecten gekoppeld aan patiëntrelevante uitkomsten. FysioTopics komt met concrete oplossingen om de zorg te verbeteren en betaalbaar te houden. Breed gedragen zorgplannen die worden ontwikkeld samen met onder andere leden, patiënten, zorgverzekeraars, medisch specialisten en huisartsen.

Het kwaliteitsniveau van de leden van FysioTopics gecombineerd met de continue interne en externe toetsing garanderen dat zorgplannen op een goede manier worden geïntroduceerd, uitgevoerd en gecontroleerd.

Meer informatie over de nieuwe aanpak en dit zorgplan? Simone Fens van MTC de Fysioclub vertelt je er graag meer over. Contact haar via simone@mtcdefysioclub.nl of bel 033-4531677