Krakende knieën, kan het kwaad?

Krakende knieën, veel mensen hebben er wel eens last van bij het opstaan of hurken. Maar waar komt dat geluid eigenlijk vandaan? En kan het kwaad?

Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen bijvoorbeeld ‘knakjes’ en ‘plopjes’. Ook langdurige reeksen komen voor. Wees gerust, 99 procent van alle knieën kraken. Zolang er geen pijn bij komt kijken, hoeft u uzelf geen zorgen te maken. Dit geldt in principe voor alle gewrichten.

De knie is wel een bijzonder gewricht als we het hebben over geluiden en dat komt vooral door de knieschijf. U moet de knieschijf zien als een soort bootje, wat in de gleuf van het bovenbeen ligt. Zowel in die ‘geul’ als onder de knieschijf zit kraakbeen om soepel bewegen mogelijk te maken. Als beide lagen even egaal zouden zijn én blijven, zouden er waarschijnlijk nooit geluiden vanaf komen. Maar zo zit het niet in elkaar. Er zijn talloze factoren die bepalen hoe onze knie belast wordt. Denk hierbij aan sport, werk en schoeisel. Deze factoren bepalen ook hoe uw kraakbeen belast wordt en hierdoor kan de structuur zich wat aanpassen. Een ‘ribbelige’ structuur van uw kraakbeen is heel normaal maar zorgt wel voor iets meer frictie wanneer er veel druk op de knieschijf komt te staan. Bijvoorbeeld bij hurken. Wanneer u naast het kraken van uw knieën pijn en stijfheid voelt, kan er sprake zijn van:

Reuma en Artrose

Bij reuma en artrose ervaart u, naast krakende gewrichten, ook pijn en stijfheid van zowel spieren als gewrichten.

Hypermobiliteit

Wanneer een gewricht vaak een krakend geluid maakt, dan kan dit betekenen dat een gewricht hypermobiel is.

Afnemende gewrichtsvloeistof

Krakende gewrichten kunnen ook komen doordat er minder gewrichtsvloeistof aanwezig is. De functie van deze vloeistof is dat deze voor de smering van het gewricht zorgt. Deze vloeistof kan afnemen, of de materie kan wateriger worden als gevolg van een slechtere doorbloeding. En een waterigere vloeistof geleid nu eenmaal beter waardoor het krakende geluid sterker hoorbaar is.

Verkorte spieren

Wanneer de spieren rondom een gewricht verkort zijn kan het gevolg zijn dat het gewricht uit de ‘pas’ schiet wanneer deze wordt gebruikt. Een krakend geluid gaat hiermee gepaard.

Patellofemorale pijnsyndroom (lopersknie)

Het patellofemorale pijnsyndroom kent een verscheidenheid aan klachten. U ervaart kniepijn achter, onder of rondom de knieschijf of klachten van kraken en knarsen, stijfheid, zwelling of een instabiel gevoel vooral bij traplopen. De pijn is vooral aanwezig tijdens en na belasting (sport of traplopen).

Wanneer u last heeft van krakende knieën en u heeft daarbij pijn, neem dan contact met ons op. Zo niet, maakt u geen zorgen! Vraag in uw eigen omgeving maar eens wie er allemaal krakende knieën heeft en u zult verrast zijn.

Meer info over de knie is te vinden op onze bodychart knie. Benieuwd of u wel kunt sporten met uw knieklacht? We geven antwoord op 5 vragen over sporten met knieklachten.

Knie klachten