Ilse Hornman-Remie over lage rugklachten

Heb je ook last van lage rugklachten? Onze collega Ilse Hornman-Remie deelt hier haar persoonlijke ervaring met deze rugklachten.

Wij als fysiotherapeuten zijn ook maar mensen

“Drie weken geleden plaatste ik mijn fiets in een verhoogd fietsenrek op het station in Utrecht. Iets wat ik al jarenlang, wekelijks, zonder enige moeite doe. De pijn, die ik voelde in mijn onderrug, kan ik nog het best omschrijven als een soort vloeistof die in mijn wervelkolom werd gespoten. Ik besefte mij al vrij snel dat het om een a-specifieke lage rugklacht ging.

Als manueel– en sportfysiotherapeut heb ik tientallen cliënten behandeld en geadviseerd ten aanzien van acute, lage rugklachten. Op het moment dat het mijzelf overkwam, moest ik echt even een traantje wegpinken van de pijn. Pas later kon ik er smakelijk om lachen, wetende dat acute lage rugklachten veel voorkomen en de kans op blijvende klachten minimaal is.

Op mijn werk was iedereen ontzettend attent. Collega’s motiveerden mij om in beweging te blijven maar hielpen mij ook met belastende activiteiten. Een positieve klop op de schouder, een opmerking als ‘Je weet het hè Ilse, in 90% van de gevallen herstel je binnen zes weken volledig van deze klacht’, gevolgd door een dikke grijns, sleepten mij de dag door. Aan het einde van mijn werkdag was de pijn duidelijk afgenomen en kon ik met een positieve mindset huiswaarts.

Bij rugklachten staat het centraal hoe je omgaat met deze (pijn)klachten. Vanwege mijn achtergrond weet ik dat het goed werkt om de klacht positief te benaderen, geen angst te hebben voor de pijn en in beweging te blijven. Ondertussen ben ik weer bijna volledig pijnvrij en heb ik ook alweer een aantal keer lekker gesport.”

Ilse Hornman-Remie – fysiotherapeut, manueel therapeut en sportfysiotherapeut

 

Kun je jezelf herkennen in de ervaring van Ilse en wil je graag meer te weten komen over lage rugklachten? Neem gerust contact met ons op of lees ons e-book over lage rugklachten.