Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Naar schatting heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ouderdomsziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed worden gecamoufleerd.

Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen. Het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.

MTC de Fysioclub biedt een speciaal programma aan bij Claudicatio Intermittens. De behandeling van etalagebenen, (gesuperviseerde) looptraining, is enerzijds gericht op het vertragen van de verdere ontwikkeling van slagaderverkalking en anderzijds op het vergroten van de pijnvrije loopafstand. Ook het verbeteren van uw conditie, spierfunctie en het stimuleren van een actieve leefstijl zijn onderdeel van het trainingsprogramma. Het programma start met een intake waarbij gekeken wordt naar uw persoonlijke omstandigheden, (on-)mogelijkheden en doelstellingen De training wordt gegeven door een ervaren fysiotherapeut met extra nascholing op het gebied van gesuperviseerde looptraining. MTC de Fysioclub is aangesloten bij het Claudicatio netwerk.

Lees meer over etalagebenen.

Petra van de Bor, fysiotherapeut en claudicatio therapeut, vertelt u er graag meer over. Bel haar even op 033-4531677 of mail naar petra@mtczorg.nl