Nekklachten

Nekpijn Manuele Therapie Amersfoort

De nek is het achterste deel van de hals en bestaat uit 7 nekwervels. Tussen de wervels treffen we de zogenaamde tussenwervelschijven aan. Bewegingen in de nek zijn mogelijk door het samenspel tussen deze structuren, alsmede door het aan- en ontspannen van de verschillende nekspieren. Hierdoor wordt het ook mogelijk om gecombineerde bewegingen te maken, zoals het draaien van de nek.

Nekpijn

Bij bewegingen van de nek is vooral een aantal grote oppervlakkige nekspieren aan het werk. Daarnaast zit diep rondom de wervels in de nek een aantal belangrijke kleine stabiliserende spieren die er onder meer voor zorgen dat het hoofd rechtop blijft staan. Bij een inactieve houding of verminderde activiteit van de stabiliserende nekspieren worden de oppervlakkige spieren overbelast. Dit kan veel spanning en pijn veroorzaken. Vaak wordt de pijn veroorzaakt door een combinatie van factoren. Een slechte lichamelijke conditie in combinatie met repeterende bewegingen bijvoorbeeld, of met stress. Nekklachten kunnen meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld t.g.v. degeneratie (artrose), een trauma (whiplash), overbelasting of een matige houding. Veel voorkomende nekklachten gaan gepaard met hoofdpijn.

De aanpak van MTC

Hoewel nekpijn heel vervelend kan zijn, wordt het meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs. Zelfs niet als de pijn hevig is. Bij MTC kunt u rekenen op een gedegen aanpak. Er wordt gestart met een uitgebreid onderzoek waarbij uw lichamelijke klacht goed in kaart wordt gebracht. U krijgt informatie over de achtergronden van uw nekklachten. We bespreken de verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en het in stand houden van uw klachten. Ook leert u hoe u in de toekomst beter kunt omgaan met uw nekklachten.

Door uw nek te blijven bewegen zorgt u ervoor dat uw klachten sneller verdwijnen. MTC heeft speciale programma’s ontwikkeld voor mensen met nekklachten. Door het volgen van het programma nemen de klachten doorgaans sterk af of verdwijnt de pijn zelfs voorgoed. Samen met u zullen we de co√∂rdinatie en het uithoudingsvermogen van de diepe, stabiliserende nekspieren verbeteren. Daarnaast zult u zich bewuster worden van de positie en houding van uw nek. Tijdens het nekprogramma gaat¬† u thuis aan de slag met een oefenschema. Onderzoek heeft aangetoond dat oefentherapie een aantoonbaar beter resultaat geeft dan geen behandeling ondergaan.

Gedurende uw behandeling wordt u begeleid door een gespecialiseerde MTC professional. Afhankelijk van uw klacht worden behandelingen gegeven in de oefenzaal of in een aparte behandelruimte.

We vertellen u ook graag meer over manuele therapie en het onderzoek dat is gedaan naar nekklachten.