Heuprevalidatie in Amersfoort en Leusden

Het heupgewricht is een kogelgewricht en wordt gevormd door de heupkom ( acetabulum) en de heupkop (caput femoris). De heupkom is een onderdeel van het bekken; de heupkop maakt deel uit van het dijbeen. De heupkop is d.m.v. een hals (collum femoris) met de schacht van het dijbeen verbonden. Het heupgewricht vormt de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Rond het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel, verstevigd met diverse banden en spieren.

Heupaandoeningen

Heup- en bekkenklachten zijn niet leeftijdsgebonden en komen zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen voor. Klachten van het heupgewricht worden vaak in de lies aangegeven. Bekkenklachten kunnen gevoeld worden aan de voorzijde t.h.v. het schaambeen, aan de zijkanten of  laag onderin de rug. Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Degeneratie van het gewrichtskraakbeen (artrose) is de meest voorkomende oorzaak van beschadiging van het heupgewricht. De medische term voor artrosein het heupgewricht is coxartrose. Artrose ontstaat wanneer de belasting van het heupgewricht groter is dan de belastbaarheid. Tijdens dit proces wordt kraakbeenweefsel langzaam afgebroken. De schade is onomkeerbaar omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen aanmaakt.

De aanpak van MTC

Het is belangrijk om de functionaliteit en de belastbaarheid van de heup te behouden. Bij MTC krijgt u gericht advies en oefeningen waarmee u thuis aan de slag kunt. De MTC professional is in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw heupklachten. Het onderzoek wordt zo nodig aangevuld met specifieke metingen. MTC heeft meerdere specifieke behandelprogramma’s bij heupklachten, die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. De fysiotherapeut van MTC zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Revalideren na een heupoperatie?

U wordt binnenkort aan uw heup geopereerd en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding. Kies dan voor het FysioZorgplan bij MTC.