Enkel- en voetrevalidatie

Het enkelgewricht bestaat uit drie botdelen: het kuitbeen (fibula), het scheenbeen (tibia) en het bovenste sprongbeen (talus). Rond de enkel ligt een gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel van de enkel wordt verstevigd door een complex van gewrichtsbanden en pezen, die voor stabiliteit van de enkel zorgen. De voet is onder te verdelen in drie gebieden namelijk de voorvoet, middenvoet en achtervoet. De voorvoet bestaat uit middenvoetsbeentjes en de tenen, de middenvoet uit het hielbeen en onderste spronggewricht en de achtervoet uit het sprongbeen en hielbeen.

Enkelklachten

Zoals alle gewrichten is de enkel een compromis tussen flexibiliteit en stabiliteit. Enkelklachten komen voor wanneer dit compromis wordt doorbroken. Vaak betreft dit het verrekken of scheuren van de enkelbanden door een acute beweging. Klachten aan de achillespees behoren ook tot de enkelklachten.

De aanpak van MTC

MTC ondersteunt u bij enkelproblemen. Onze professionals zijn in staat om volgens de laatste evidentie, gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van uw enkelklachten. Het onderzoek wordt zo nodig uitgebreid met aanvullende metingen. MTC heeft meerdere behandelprogramma’s bij enkel- en achillespeesklachten die aangepast worden aan uw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. De MTC professional zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Het doel van de behandeling is het verminderen van de pijn, het verbeteren van de functie (mobiliteit, bewegings- en spierfunctie), het verbeteren van activiteiten en het opheffen van belemmerende persoonlijke of omgevingsfactoren. U krijgt theoretische informatie over de achtergronden van uw enkelklachten of pijn, het ontstaan van een mogelijke terugval en de factoren die uw klachten kunnen beïnvloeden. Ook bespreken we de verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en het in stand houden van uw enkelklachten. Daarnaast leert u hoe u in de toekomst verantwoord met uw klachten kunt omgaan.