Shockwave bij JVDI De Fysioclub

Mierlo, Deurne, Gemert en Helmond

Een tenniselleboog, hielspoor, achillespeesontsteking of een andere spier- of gewrichtsklacht kan hardnekkig zijn en je dagelijks bewegend functioneren behoorlijk belemmeren. Je bent misschien al vaker behandeld zonder goed resultaat en misschien wordt een operatie overwogen. In dat geval kan shockwave uitkomst bieden. 2 tot 6 behandelingen zijn vaak voldoende om de pijn te verminderen en je beter te laten bewegen.

Wat gebeurt er als er shockwave wordt toegepast?

Shockwave is een apparaat dat schokgolven produceert. Het is een mechanische golf (bewegingsgolf) met een hoge intensiteit, die diep in het weefsel, op de aangedane plek, het genezingsproces op gang brengt. Dit gebeurt doordat de lokale stofwisseling op gang gebracht wordt, de doorbloeding zal verbeteren en op die manier het herstel zal aanzetten. Ook kunnen milde verkalkingen hiermee worden opgelost. Snel na de behandeling voel je dat de pijn afneemt en dat bewegen beter gaat.

Twee soorten shockwave

Radiale shockwave

Bij radiale shockwave zal de energie over een groter oppervlak verdeeld worden en minder diep in het weefsel komen.

Gefocusseerde shockwave

Gefocusseerde shockwave werkt met hogere energie en zal dieper in het weefsel werken dan radiale shockwave. Ook richt de energie zich geconcentreerd op een bepaald punt in het lichaam en is daardoor effectiever.

Afhankelijk van de klacht en aandoening bepalen de fysiotherapeuten van De Fysioclub welke techniek de voorkeur heeft. Onze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid om shockwave te kunnen geven.

Wetenschappelijk onderzoek van shockwave

Shockwave is een relatief nieuwe behandelvorm. Er is de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van shockwave gedaan. Diverse hoogkwalitatieve studies tonen aan dat shockwave bij verschillende chronische aandoeningen al na 2 tot 6 behandelingen bewezen effectief is. Ook als andere behandelingen eerder niet hielpen.

De behandeling met shockwave

Na de intake zal er een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Naast een lichamelijk onderzoek wordt er ook een echografisch onderzoek (musculoskeletal ultrasound, MSU) uitgevoerd om de klacht nog beter zichtbaar te maken en de shockwave nauwkeuriger toe te kunnen passen. Dit onderzoek is snel, pijnloos en kan worden herhaald zo vaak als nodig is gedurende het behandeltraject. Je kunt dan meekijken naar de beelden op het scherm en zo de vorderingen volgen.

Na het diagnostisch proces wordt er door de fysiotherapeut een weloverwogen keuze gemaakt of de klacht een indicatie is voor shockwave of dat een andere vorm van behandeling wenselijk is. De behandeling met shockwave duurt ongeveer 20 minuten. Verdoving is niet nodig en je zult geen tot minimale bijwerkingen ervaren.

Hoe gaat het na de behandeling?

Vaak is er bij een (chronisch) klachtenbeeld sprake van uitgebreide problematiek. Er zal uitgezocht moeten worden waarom en waardoor het klachtenbeeld in stand wordt gehouden. Het kan zijn dat er een verminderde mobiliteit en kracht van spieren is of dat er een probleem in de omliggende gewrichten is. Om de klachten op de lange termijn weg te houden zal de fysiotherapeut kijken of er, naast de shockwave, een traject met fysiotherapie aangeboden wordt voor een optimaal resultaat.

Gespecialiseerde professionals

Ben je benieuwd wie jou zal behandelen? Hiernaast vind je een overzicht van onze professionals.

Voordelen van shockwave behandeling

 • Het is een behandeling zonder medicatie, injectie of chirurgie. Aangetoond is dat injecties het peesweefsel beschadigen en de pees op de langere termijn zwakker maken. Shockwave zorgt juist voor herstel en een verminderde afbraak van peesweefsel.
 • Uitstekende resultaten, vaak al na 2 tot 6 behandelingen.
 • Geen verdoving nodig.
 • Weinig tot geen bijwerkingen.
 • Het behandelt de oorzaak in plaats van de symptomen.

Minder pijn en beter bewegen binnen enkele dagen.

Wanneer shockwave?

 • Een slijmbeurs- en/of peesontsteking van onder andere de knie, heup, elleboog en schouders.
 • Verkalkingen.
 • Sport gerelateerde klachten.
 • Een shint splint (springscheen).
 • Een hielspoor.
 • Een tennis- en golferselleboog.
 • Een achillespeesontsteking.

Waar bieden onze therapeuten Shockwave?

Direct aanmelden of een afspraak maken voor Shockwave therapie?

Vul dan onderstaand contactformulier in