Orofaciale fysiotherapie bij JVDI de Fysioclub

Een orofaciaal fysiotherapeut helpt bij problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van de spieren en gewrichten in het hoofd- of halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. Orofaciale fysiotherapie wordt ook wel ‘kaakfysiotherapie’ genoemd. Kaakfysiotherapeuten zijn geschoold in tandheelkundige aspecten, tinnitus (oorsuizen), duizeligheid en specifieke zenuwaandoeningen die te maken hebben met de nek.

De verschillende klachten die een orofaciaal fysiotherapeut behandelt:

  • Bruxisme: het klemmen van de kaken
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
  • Oorsuizen (tinnitus), aangezicht verlamming
  • Aspecifieke aangezichtspijn
  • Duizeligheid en BPPD
  • Hoofdpijn en vormen van migraine
  • Klachten als gevolg van ongelukken en botbreuken
  • Klachten in het hoofd- halsgebied door kanker, reuma of andere ziekte
  • Klachten in het hoofd- halsgebied die te maken hebben met spanning of stress

Gespecialiseerde professionals

Ben je benieuwd wie jou zal behandelen? Hiernaast vind je een overzicht van onze professionals.

Wat doet een orofaciaal fysiotherapeut?

De orofaciaal fysiotherapeut geeft uitleg over hoe de positie van het hoofd en het lichaam samenhangen met de klachten. Hij of zij geeft daarbij inzicht in de relatie van de klachten tot stress, spanning en dagelijkse belasting en belastbaarheid van de cliënt.

De kaakfysiotherapeut zal uitleggen hoe het kauwstelsel werkt en hoe het op de juiste manier kan worden gebruikt. Ook wordt er gekeken of er gewoontes moeten worden afgeleerd die het kauwstelsel overbelasten. Tijdens de behandeling kunnen manuele verrichtingen worden uitgevoerd zoals mobiliseren, masseren en oefentherapie in het hoofd- en halsgebied, nek en schouders. Ook wordt er inzicht gegeven in de relatie tussen deze klachten met betrekking tot stress, slapen, ademhaling en aandacht voor de klachten.

Een belangrijk onderdeel van een orofaciale behandeling is om de patiënten te leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen en voorkomen. Je krijgt huiswerkoefeningen mee, zodat je aangeleerd krijgt om de kaak-, nek- en hoofdhalsspieren goed te ontspannen.

De behandeling voor orofaciale fysiotherapie van JVDI de Fysioclub kan worden gevolgd op onze locaties in Deurne, Helmond en Mierlo (Graspieper).

Heb je een vraag of wil je meer informatie over orofaciale fysiotherapie? Neem dan contact met ons op.

Direct aanmelden of een afspraak maken voor Orofaciale fysiotherapie in Deurne, Mierlo of Helmond?

Vul dan onderstaand contactformulier in