Oedeemtherapie bij JVDI de Fysioclub

Oedeemtherapie is voor patiënten die last hebben van lymfoedeem. Dit is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Dit kan veroorzaakt worden door onder andere bloedvatproblemen, kanker, littekens, een operatie of ongeval.

Met oedeemtherapie kan de afvoer van vocht worden gestimuleerd door middel van verschillende behandelingen. Zo kan er gebruikt worden gemaakt van oefentherapie, manuele lymfdrainage, lymtaping en compressie.

Wat zijn lymfe en lymfeklieren?

Om meer te vertellen over manuele lymfdrainage is het eerst goed om uit te leggen wat lymfe en lymfeklieren precies zijn. Lymfe is een lichaamsvloeistof die een belangrijke functie heeft bij het bestrijden van ziektekiemen en afweerreacties van het lichaam. Lymfeklieren zijn kleine organen in het lymfvatenstelsel en filteren de lymfe van schadelijke stoffen die bij ontstekingen vrijkomen.

Wat is manuele lymfdrainage?

Manuele lymfdrainage is een behandelmethode die door middel van specifieke massagetechnieken en handgrepen het lymfesysteem stimuleert. De behandeling verbetert de afvoer van vocht en afvalstoffen naar en in de lymfevaten. Ook wordt de afvoer van lymfe naar de bloedvaten gestimuleerd. Doordat de lymfestromen een bepaalde richting op worden gestuurd, kunnen er nieuwe omleidingen in het lichaam worden gevormd. Dit leidt tot een evenwichtige waterhuishouding waardoor het herstel wordt bevorderd.

Toepassingen manuele lymfdrainage

Manuele lymfdrainage kan worden toegepast bij verschillende situaties waaronder:

  • Lymfoedeem
  • Posttraumatisch en postoperatief oedeem (bijv. na borstamputatie)
  • Reumatische aandoeningen
  • Darmstoornissen
  • Circulatiestoornissen
  • Chronische sinusitis
  • Dermatologische problemen (bijv. eczeem)
  • Migraine

De behandeling zorgt voor functieherstel en -verbetering van de lymfafvoer, verbeterde immunologische reacties en heeft een normaliserende invloed bij een verhoogde activiteit van het zenuwstelsel.

Oedeemtherapie Geldrop

Bij JVDI de Fysioclub kun je terecht voor verschillende behandelingen met betrekking tot oedeemtherapie. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met een van onze oedeemtherapeutes:

Zij zijn beide gespecialiseerd in manuele lymfdrainage en maken onder andere gebruik van Deep Osciallation Therapy. Marjoke en Saskia zijn tevens lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) en de Manuele Lymfdrainage ad modum Vodder (MLDV).

De MLDV is een bijzondere therapie die in 1932 is ontwikkeld door dr. Emil Vodder. De therapie is niet alleen gericht op de drainerende werking van het lymfestelsel maar met name op de voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht. De methode is een zachte vorm van massage die op het gehele lichaam toepasbaar is.

Waar bieden onze therapeuten Oedeemtherapie?

Direct aanmelden of een afspraak maken voor oedeemtherapie?

Vul dan onderstaand contactformulier in