Echografie bij JVDI de Fysioclub

In Helmond, Mierlo, Deurne en Gemert

Echografie ofwel MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven verplaatsen zich door het lichaam, worden gereflecteerd door structuren en weefsels in het lichaam en vervolgens op een beeldscherm afgebeeld. Zo kunnen spieren, pezen, gewrichten en banden, met hun eventuele schade, in beeld gebracht en op die manier beter beoordeeld worden.

Fysiotherapeutische echografie bij JVDI de Fysioclub

Fysiotherapeutische echografie is een gediplomeerde aanvulling binnen de fysiotherapeutische diagnostiek en is bedoeld om de fysiotherapeutische behandeling te ondersteunen. Het is geen vervanging van de echodiagnostiek zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuizen wordt gedaan. De echotherapeut mag alleen een fysiotherapeutische werkdiagnose stellen.

Echografie bij JVDI de Fysioclub

JVDI de Fysioclub beschikt over geavanceerde echoapparatuur. Het gebruik van de echografie bij JVDI de Fysioclub heeft als doel de klacht of de schade aan het weefsel zichtbaar te krijgen. Onder meer irritaties van pezen, bijvoorbeeld aan de achillespees of elleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder) kunnen in beeld gebracht worden.


Hierdoor kan er sneller een fysiotherapeutische diagnose worden gesteld en daarmee de meest efficiënte behandeling worden gestart. Dit kan bepalen of een behandeling met shockwave geïndiceerd is of dat een reguliere fysiotherapeutische behandeling nodig is. De effectiviteit van de behandeling kan door middel van de echografie in beeld gebracht worden door regelmatig het genezingsproces in beeld te brengen. Indien nodig zal de behandelaar overleg hebben met de huisarts of medisch specialist over de bevindingen.

Gespecialiseerde professionals

Ben je benieuwd wie jou zal behandelen? Hiernaast vind je een overzicht van onze professionals.

Hoe maken we een echografie?

Het onderzoek

Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de cliënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Je kunt tijdens het onderzoek meekijken op het beeldscherm. Als de behandelaar het onderzoek uitvoert, ziet hij direct de ‘dynamische’ beelden. Met een echo kan goed rondom, vanuit verschillende kanten, de aangedane locatie van het weefsel gekeken worden.

De behandelaar kan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden die hij ziet. Voor dit onderzoek moet het te onderzoeken deel van het lichaam ontbloot worden. Tijdens het onderzoek lig je op de behandelbank of zit je op een stoel. Er wordt gebruik gemaakt van contactgel (op waterbasis) om de geluidsgolven over te brengen.

Risico’s of bijwerkingen van de echografie

Echografisch onderzoek kent geen nadelige effecten of bijwerkingen.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Vragen

Wanneer je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op. Jouw behandelaar van JVDI de Fysioclub staat je graag te woord.

Direct aanmelden of een afspraak maken voor Echografie?

Vul dan onderstaand contactformulier in