Nekklachten oud

De nek is het achterste deel van de hals en bestaat uit 7 nekwervels. Tussen de wervels treffen we de zogenaamde tussenwervelschijven aan. Bewegingen in de nek zijn mogelijk door het samenspel tussen deze structuren, alsmede door het aan- en ontspannen van de verschillende nekspieren. Hierdoor wordt het ook mogelijk om gecombineerde bewegingen te maken, zoals het draaien van de nek.

Nekklachten

Bij bewegingen van de nek is vooral een aantal grote oppervlakkige nekspieren aan het werk. Daarnaast zit diep rondom de wervels in de nek een aantal belangrijke kleine stabiliserende spieren die er onder meer voor zorgen dat het hoofd rechtop blijft staan. Bij een inactieve houding of verminderde activiteit van de stabiliserende nekspieren worden de oppervlakkige spieren overbelast. Dit kan veel spanning en pijn veroorzaken. Vaak wordt de pijn veroorzaakt door een combinatie van factoren. Een slechte lichamelijke conditie in combinatie met repeterende bewegingen bijvoorbeeld, of met stress. Nekklachten kunnen meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld t.g.v. degeneratie (artrose), een trauma (whiplash), overbelasting of een matige houding. Veel voorkomende nekklachten gaan gepaard met hoofdpijn.

De aanpak van Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh/ JVDI de Fysioclub

Hoewel nekpijn heel vervelend kan zijn, wordt het meestal niet veroorzaakt door iets ernstigs. Zelfs niet als de pijn hevig is. Bij Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh kun je rekenen op een gedegen aanpak. Er wordt gestart met een uitgebreid onderzoek waarbij jouw lichamelijke klacht goed in kaart wordt gebracht. Je krijgt informatie over de achtergronden van jouw nekklachten. We bespreken de verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en het in stand houden van uw klachten. Ook leer je hoe je in de toekomst beter kunt omgaan met jouw nekklachten.

Door je nek te blijven bewegen zorg je ervoor dat jouw klachten sneller verdwijnen. Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh heeft speciale programma’s ontwikkeld voor mensen met nekklachten. Door het volgen van het programma nemen de klachten doorgaans sterk af of verdwijnt de pijn zelfs voorgoed. Samen zullen we de coördinatie en het uithoudingsvermogen van de diepe, stabiliserende nekspieren verbeteren. Daarnaast zult je bewuster worden van de positie en houding van jouw nek. Tijdens het nekprogramma ga je thuis aan de slag met een oefenschema. Onderzoek heeft aangetoond dat oefentherapie een aantoonbaar beter resultaat geeft dan geen behandeling ondergaan.

Gedurende jouw behandeling word je begeleid door een van onze nekexperts. Afhankelijk van jouw klacht worden behandelingen gegeven in de oefenzaal of in een aparte  behandelruimte.