Heupklachten oud

Het heupgewricht is een kogelgewricht en wordt gevormd door de heupkom (acetabulum) en de heupkop (caput femoris). De heupkom is een onderdeel van het bekken; de heupkop maakt deel uit van het dijbeen. De heupkop is d.m.v. een hals (collum femoris) met de schacht van het dijbeen verbonden. Het heupgewricht vormt de schakel tussen het bekken en het bovenbeen. Rond het gewricht bevindt zich een gewrichtskapsel, verstevigd met diverse banden en spieren.

Heupaandoeningen

Heup- en bekkenklachten zijn niet leeftijdsgebonden en komen zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen voor. Klachten van het heupgewricht worden vaak in de lies aangegeven.

Bekkenklachten kunnen gevoeld worden aan de voorzijde t.h.v. het schaambeen, aan de zijkanten of  laag onderin de rug. Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Afbraak van het gewrichtskraakbeen (artrose) is de meest voorkomende oorzaak van beschadiging van het heupgewricht. De medische term voor artrose in het heupgewricht is coxartrose. Artrose ontstaat wanneer de belasting van het heupgewricht groter is dan de belastbaarheid. Tijdens dit proces wordt kraakbeenweefsel langzaam afgebroken. De schade is onomkeerbaar omdat het lichaam geen nieuw kraakbeen aanmaakt.

De aanpak van Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh/ JVDI de Fysioclub

Het is belangrijk om de functionaliteit en de belastbaarheid van de heup te behouden. Bij Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh krijg je gericht advies en oefeningen waarmee je thuis aan de slag kunt. Onze professionals zijn in staat gericht onderzoek te doen naar de oorzaak van jouw heupklachten. Het onderzoek wordt zo nodig aangevuld met specifieke metingen. Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh heeft meerdere specifieke behandelprogramma’s bij heupklachten, die aangepast worden aan jouw mogelijkheden en persoonlijke doelstellingen. De fysiotherapeut van Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh zal u hierbij begeleiden en ondersteunen.

Revalideren na een heupoperatie?

Je wordt binnenkort aan je heup geopereerd en wilt nadien zorgeloos revalideren onder gespecialiseerde begeleiding. Kies dan voor het OrthoXpert zorgplan bij Fysiotherapie Jeurissen en Van den Ingh. Lees verder over ons fysiozorgplan .