Door beschadiging van de longen kunnen de longen moeilijker zuurstof opnemen. Hierdoor wordt het lastiger om lichamelijke inspanning te kunnen leveren zoals lopen, traplopen, aankleden of boodschappen doen. COPD is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. De oorzaak is een chronische ontsteking in de kleine luchtwegen. De ontsteking veroorzaakt littekenweefsel en een overproductie van slijm, die de slijmvliezen doet opzwellen, met een ‘blokkade’ (obstructie) van de luchtwegen tot gevolg. Bij longemfyseem is de wand van de longblaasjes (alveoli) beschadigd. Zij verliezen hun stugge structuur, waardoor uitademen moeilijker wordt. Deze beschadiging van longblaasjes is onomkeerbaar.
Er zijn vier stadia van COPD; van lichte tot zeer ernstige COPD. Bij lichte COPD zijn er nog nauwelijks klachten, bij stadium twee, matig ernstige COPD, gaan mensen vaak met klachten naar de huisarts. Voor deze eerste twee stadia biedt De Fysioclub een aangepast programma, om achteruitgang tegen te gaan en de COPD stabiel te houden. Hoe eerder er ingegrepen wordt, hoe beter. Het programma richt zich op het actief bewegen en het stimuleren van de zelfredzaamheid in de verantwoordelijkheid naar een gezond gedrag. Dit vindt plaats binnen zestien afspraken, waarin voorlichting, trainingssessies en metingen centraal staan. De Fysioclub heeft de mogelijkheid om na die tijd te blijven trainen om de bereikte resultaten te behouden, te verbeteren of achteruitgang te voorkomen.
De buikspieren zijn samen met de rugspieren een van de belangrijkste spieren voor de rompstabiliteit van ons lichaam. De rug- en buikspieren zijn de kernspieren van het lichaam en onderst... Lees meer