Programma's rugpijn


Rugklachten komen vaak voor en kunnen veel pijn en beperkingen in het dagelijks leven veroorzaken. Gelukkig is ernstige of blijvende schade zeldzaam. In slecht 5% van de gevallen van lage rugpijn wordt een duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden. Lage rugpijn kan acuut ontstaan of voor langere tijd aanwezig zijn. Acute lage rugpijn ontstaat vaak door overbelasting van de rug. Een verkeerde (werk)houding, te zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging kunnen hierbij een rol spelen. Aanhoudende rugklachten kunnen daarnaast ook blijven sluimeren door stress of angst. Het is niet altijd duidelijk waarom iemand lage rugklachten heeft.

Jouw behandelaar van De Fysioclub zal samen met jou de klachten in kaart brengen en de oorzaak zo goed mogelijk boven water krijgen. Vervolgens zal er een behandelplan opgesteld worden waarin de te verwachten resultaten worden vastgelegd en hoe en wanneer je deze doelen gaat behalen.

De Fysioclub heeft een aantal specifieke rugprogramma’s ontwikkeld die een actieve aanpak vereisen. Door het volgen van een programma nemen de klachten doorgaans af of verdwijnen de klachten voorgoed. De programma’s zijn gericht op het wegnemen van het acute probleem, het begrijpen van de oorzaak van de pijn en leren voorkomen dat de pijn terugkeert. Er kunnen behandelingen gegeven worden in de oefenzaal of in een aparte behandelruimte.

Tijdens het programma zullen evaluaties plaatsvinden om de voortgang te bespreken. Indien nodig kunnen de doelstellingen worden aangepast. Aan het eind van het programma vindt een eindmeting en een eindevaluatie plaats en krijg je een vervolgadvies en preventieadvies over hoe je kunt blijven bewegen en functioneren zonder de klachten weer terug te krijgen. De Fysioclub streeft naar een blijvend resultaat van de behandeling.

De Rugschool van De Fysioclub

Speciaal voor mensen met rugklachten is de Fysioclub ‘rugschool’ ontwikkeld. Het concept kent drie behandelprogramma’s, afhankelijk van de gepresenteerde klachten.

Binnen dit concept van De Fysioclub werkt een behandelteam met diverse specialisaties samen met jou aan je herstel. Denk hierbij aan manueeltherapeuten, fysiotherapeuten, trainers en de ergotherapeut.

Het concept gaat verder dan het samen verhelpen van de klachten.

We gaan voor een duurzaam resultaat. Naast behandelingen om pijn en beperkingen te verminderen, is er veel aandacht voor inzicht in de rugklachten. Er zijn veel nieuwe inzichten ontstaan in de afgelopen jaren. Wat kunnen we loslaten uit het verleden? Wat voor invloed heeft bijvoorbeeld rust, ontspanning, stress, angst en negatieve gedachten op het herstel van rugklachten?

Beweging is essentieel voor het herstel van lage rugklachten.

Naast inzicht in de klachten, wordt er dus ook aandacht besteed aan fysieke training. In de trainingszaal word je begeleid om het herstel verder te bevorderen. Afhankelijk van de gepresenteerde klachten duurt deze specifieke training vier tot acht weken, waarbij je een/ twee keer per week traint. De trainingen vinden plaats in groepsverband onder begeleiding van een gespecialiseerde trainer en/of fysiotherapeut.

Bewezen resultaten

Elk jaar stellen wij een rapportage op in relatie tot de effecten van onze Manueel Therapeutische behandelingen. Hieronder volgt een samenvatting van de verzamelde data over 2019 wat betreft de behandelingen voor aspecifieke nek- en lage rugklachten. Deze resultaten zijn bereikt met een combinatie van therapeutische interventies: manuele therapie, oefentherapie, pijneducatie, ergotherapie en de Rug-/Nekschool.

  • Er is een zeer duidelijke pijnafname en vermindering van beperkingen te zien tijdens het behandeltraject
  • Er is een zeer duidelijke mate van herstel te zien tijdens het behandeltraject (tussen de 90 en 92%)
  • We hebben een zeer hoge klanttevredenheidsscore van 98-99% irt nek en 90% irt lagerug
  • Ons behandelgemiddelde per client gaat al jaren verder omlaag
  • Het aantal recidieven (clienten die terugkomen met klachten) binnen 1 jaar is zeer laag (5% irt onderrug- en 11% irt nekklachten)

Download dit e-book over lage rugklachten voor meer informatie. Neem bij twijfel of vragen contact op met De Fysioclub.

E-books

E-book De rugspieren

De rugspieren zijn samen met de buikspieren een van de belangrijkste spieren voor de r...

Lees meer

E-book Lage rugklachten

Lage rugklachten komen vaak voor en kunnen veel pijn en beperkingen geven in het dagelijks leven. Meestal is het geen blijvende of ernstige scha...

Lees meer

Blogs

Hoe kun je blijven werken ondanks jouw klachten?

Werk je op een kantoor en ervaar je bijna dagelijks lichamelijke klachten? Dan kan dit heel vervelend zijn. Of het nu gaat om terugkerende klach...

Lees meer

Wij als fysiotherapeuten zijn ook maar mensen

Dit is het persoonlijke verhaal van Ilse Hornman-Remie, f...

Lees meer
Hoe kun je het beste achter je computer zitten - De Fysioclub

Hoe kun je het beste achter je computer zitten?

Waarom je beter kunt bewegen dan lang achter je computer zitten. Als zitten dan toch moet, hoe kun je dan het beste achter je computer zitten om...

Lees meer

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken