Wat te doen bij knieklachten?

Knieklachten heb je in allerlei soorten en maten en kunnen bij iedereen voorkomen. De klachten aan de knie ontstaan vaak na een val of als gevolg van overbelasting. In deze blog vertellen wij je meer over de verschillende soorten klachten en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Knieklachten heb je in allerlei soorten en maten en kunnen bij iedereen voorkomen. De klachten aan de knie ontstaan vaak na een val of als gevolg van overbelasting. Dit kan te maken hebben met het beoefenen van een sport maar ook een genetische oorzaak hebben. In deze blog vertellen wij je meer over de verschillende soorten klachten en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Soorten knieklachten

Er zijn ontzettend veel verschillende knieklachten. In deze blog benoemen we de meest voorkomende klachten. Andere knieklachten die vaak voorkomen zijn: het patellofemoraal pijnsyndroom en de jumpersknie.

Meniscusklachten

Klachten aan de meniscus kunnen variëren van een geïrriteerd, gekneusde of gescheurde meniscus. Deze knieklacht komt met name voor bij sporten waar je veel springt en draait zoals rugby, voetbal en tennis. De klacht ontstaat als de knie tegelijkertijd gestrekt en gedraaid wordt. Er is dan meteen sprake van pijn en er ontstaat een zwelling.

Artrose in de knie

Een helaas veel voorkomende knieklacht is slijtage, ook wel artrose in de knie genoemd. Hierbij slijt het kraakbeen in het kniegewricht waardoor pijn en stijfheid ontstaat. Uiteindelijk kan dit leiden tot minder beweeglijkheid en het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Artrose in de knie komt meestal voor bij oudere mensen maar kan ook ontstaan door intensief sporten, overgewicht of een operatie.

Scheur van de kruisband

Een heftige knieklacht is het inscheuren of scheuren van de voorste kruisband. Dit komt meestal door het verdraaien van de knie en ontstaat vaak tijdens het sporten. Wanneer je iets voelt knappen en er een zwelling in de knie ontstaat, is er vaak sprake van een scheur.

Lopersknie

Een lopersknie ontstaat wanneer er sprake is van een irritatie van de peesplaat. Deze knieklacht kan ontstaan door een verkeerde looptechniek of overbelasting. Er ontstaat dan een zeurende pijn aan de buitenkant van de knie.

Knieklachten behandelen

De meeste knieklachten vragen om veel rust en ontlasting van de knie. Daarna is het zaak om de knie weer sterk te maken en deze te trainen. Om knieklachten in de toekomst te voorkomen is het daarom ook verstandig om de kracht en stabiliteit van de knie te optimaliseren. Dit kan door therapie zoals dry needling, oefentherapie of manuele therapie.

Daarnaast is er voor de ernstige klachten zoals een scheur in de meniscus of kruisband vaak een operatie nodig. Bij slijtage in de knie kan er ook gekozen worden voor een knieprothese. De behandeling verschilt dus per klacht en ernst van de situatie..

Tips om knieklachten te voorkomen

Wanneer je eenmaal knieklachten hebt, kan het herstellen hiervan best een tijd duren. We hebben daarom een aantal tips opgesteld waarmee je de knieklachten kunt behandelen.

  • Beperk de belasting tot activiteiten die de pijn doet toenemen.
  • Leg bij een zwelling het been omhoog, om het afvoeren van vocht te ondersteunen.
  • Medicatie die de ontstekingsreactie (eerste reactie) onderdrukken, worden afgeraden omdat het mogelijk het herstel van het weefsel op een negatieve manier beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor koelen.
  • Compressie/tapen kan gedaan worden tegen de zwelling en voor het afvoeren van vocht.
  • Voer de belasting op het gewricht geleidelijk op. Kunnen de dagelijkse activiteiten hervat worden?Start hier dan zo snel mogelijk mee. Probeer provocatie van klachten hierbij te voorkomen.
  • Kun je pijnvrij cardio oefeningen uitvoeren? Start hier dan direct mee.
  • Oefentherapie, passend bij jouw hulpvraag, kan onder begeleiding van een fysiotherapeut worden opgestart.
  • Neem de tijd en gun jezelf de tijd om te herstellen.

Heb je nog vragen over de behandeling of het voorkomen van knieklachten? Neem dan gerust contact met ons op.

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken