Wat te doen bij knieklachten?

Knieklachten heb je in allerlei soorten en maten en kunnen bij iedereen voorkomen. De klachten aan de knie ontstaan vaak na een val of als gevolg van overbelasting. In deze blog vertellen wij je meer over de verschillende soorten klachten en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Knieklachten heb je in allerlei soorten en maten en kunnen bij iedereen voorkomen. De klachten aan de knie ontstaan vaak na een val of als gevolg van overbelasting. Dit kan te maken hebben met het beoefenen van een sport maar ook een genetische oorzaak hebben. In deze blog vertellen wij je meer over de verschillende soorten klachten en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Soorten knieklachten

Er zijn ontzettend veel verschillende knieklachten. In deze blog benoemen we de meest voorkomende klachten. Andere knieklachten die vaak voorkomen zijn: het patellofemoraal pijnsyndroom en de jumpersknie.

Meniscusklachten

Klachten aan de meniscus kunnen variëren van een geïrriteerd, gekneusde of gescheurde meniscus. Deze knieklacht komt met name voor bij sporten waar je veel springt en draait zoals rugby, voetbal en tennis. De klacht ontstaat als de knie tegelijkertijd gestrekt en gedraaid wordt. Er is dan meteen sprake van pijn en er ontstaat een zwelling.

Artrose in de knie

Een helaas veel voorkomende knieklacht is slijtage, ook wel artrose in de knie genoemd. Hierbij slijt het kraakbeen in het kniegewricht waardoor pijn en stijfheid ontstaat. Uiteindelijk kan dit leiden tot minder beweeglijkheid en het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Artrose in de knie komt meestal voor bij oudere mensen maar kan ook ontstaan door intensief sporten, overgewicht of een operatie.

Scheur van de kruisband

Een heftige knieklacht is het inscheuren of scheuren van de voorste kruisband. Dit komt meestal door het verdraaien van de knie en ontstaat vaak tijdens het sporten. Wanneer je iets voelt knappen en er een zwelling in de knie ontstaat, is er vaak sprake van een scheur.

Lopersknie

Een lopersknie ontstaat wanneer er wrijving is tussen de peesplaat en de buitenkant van de knie. Deze knieklacht kan ontstaan door een verkeerde looptechniek of overbelasting. Er ontstaat dan een zeurende pijn aan de buitenkant van de knie.

Knieklachten behandelen

De meeste knieklachten vragen om veel rust en ontlasting van de knie. Daarna is het zaak om de knie weer sterk te maken en deze te trainen. Om knieklachten in de toekomst te voorkomen is het daarom ook verstandig om de kracht en stabiliteit van de knie te optimaliseren. Dit kan door therapie zoals dry needling, oefentherapie of manuele therapie.

Daarnaast is er voor de ernstige klachten zoals een scheur in de meniscus of kruisband vaak een operatie nodig. Bij slijtage in de knie kan er ook gekozen worden voor een knieprothese. De behandeling verschilt dus per klacht en ernst van de situatie.

Tips om knieklachten te voorkomen

Wanneer je eenmaal knieklachten hebt, kan het herstellen hiervan best een tijd duren. We hebben daarom een aantal tips opgesteld die de knieklachten voorkomen en behandelen.

Voorkom knieklachten door:

  • De knieën zo min mogelijk bloot te stellen aan extreme kou en vochtigheid;
  • Gezond te eten en bewegen om overgewicht te voorkomen;
  • Lopen op hoge hakken te beperken;
  • Regelmatig oefeningen te doen die de spieren rondom de knie versterken;
  • Goed passende schoenen te dragen;
  • Niet teveel op de knieën te zitten.

Behandel knieklachten door:

  • Ontstekingsremmers te nemen, hierdoor zal de zwelling afnemen. Vul deze aan met pijnstillers om de pijn te verlichten;
  • Het dragen van een kniebrace. Deze geeft de knie extra ondersteuning. Hierdoor wordt de kans op verergering van de klacht minder en de pijn verlicht;
  • Een verzachtende zalf te smeren. Deze werken heel plaatselijk en verlichten de ontsteking en pijn.
  • Tot slot door ijs tegen de knie te houden. Dit verdooft de pijnlijke plek en is goed te gebruiken bij een acute situatie.

Heb je nog vragen over de behandeling of het voorkomen van knieklachten? Neem dan gerust contact met ons op.