Wat te doen bij een breuk in je pols/hand/vinger?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een breuk in je vinger kan zomaar ontstaan bij een dagelijkse handeling in het verkeer of tijdens het sporten.

Ook zoiets als struikelen, kan leiden tot een breuk. Wanneer je valt, breek je de val vaak met je handen. Een breuk in je pols of hand is het gevolg. Het is belangrijk om met een breuk zo snel mogelijk een arts te raadplegen. In deze blog vertellen we hoe een breuk het beste behandeld kan worden.

Oorzaken van een breuk

Een breuk in de zone van de hand kan meerdere oorzaken hebben. Het komt vaak voor en heeft meestal te maken met intensieve training of gevaarlijke situaties. Bij vrijwel iedere sport kan een botsing, val of onverwachte beweging ervoor zorgen dat de hand op een verkeerde manier beweegt en breekt. Ook een harde klap van zwaar materiaal kan een breuk veroorzaken.

In de meeste gevallen van breuken rondom de hand, gaat het om een gebroken vinger of middenhandsbeentje. Daarnaast is er vaak sprake van een gebroken pols of onderarm.

Mensen die wat ouder zijn of mensen met aanleg voor osteoporose hebben meer kans op botbreuken.

Behandeling van een breuk

Een breuk kan nog wel eens verward worden met een kneuzing. Het is daarom altijd verstandig om een foto te laten maken bij een arts. Bij een breuk is er sprake van heftige pijn waarbij beweging extra pijn veroorzaakt. Ook treedt er een zwelling op en kan de plek van de breuk een ongewone stand hebben.

Wanneer er sprake is van een breuk, is de behandeling afhankelijk van het soort breuk. Veel breuken van de hand of vingers kunnen zonder operatie worden behandeld. Bij een gecompliceerde verwonding is echter een operatie nodig. Hierbij wordt vaak het bot op de goede plaats gezet door middel van een stalen pin, plaatje of schroef. Afhankelijk van de ernst van de breuk zal deze twee tot zes weken in het gips moeten.

Je zult dan naar huis gaan met een mitella, zodat de arm rust kan krijgen en deze omhoog wordt gehouden. ’s Nachts kun je deze af doen en je arm op een kussen leggen. Heb je veel last van pijn? Vraag de arts dan om voldoende pijnstillers.

Wanneer het gips wordt verwijderd, is het verstandig om de vingers of hand zo snel mogelijk weer te gaan gebruiken. Door het niet gebruiken van de spieren worden deze erg stijf. Deze stijfheid kan een flinke tijd aanhouden. Probeer daarom door middel van oefeningen dit zoveel mogelijk te bevorderen.

Tips bij een breuk

Wanneer je een gebroken pols, hand of vinger hebt, kan dit van grote invloed zijn op je dagelijkse handelingen. Hieronder vind je voor die situaties een aantal bruikbare tips:

  • Plaats in de mitella je hand hoger dan de elleboog, hiermee voorkom je een zwelling;
  • Leg je gegipste hand nooit op een harde ondergrond;
  • Maak je gips niet nat, douche met bescherming;
  • Gips kan zorgen voor irritatie en jeuk. Ga niet krabben onder het gips met scherpe voorwerpen. Hierdoor ontstaan wondjes en infecties;
  • Blaas met een föhn koude lucht tussen de huid en het gips tegen de jeuk;
  • Gebruik geen nagellak, aan de kleur van de nagels kan de bloedsomloop gecontroleerd worden;
  • Probeer tijdens het gips oefeningen te doen met de delen van de hand die nog wel kunnen bewegen;
  • Raadpleeg een fysiotherapeut bij problemen.

Heb je nog vragen over een gebroken hand of wil je graag advies van een therapeut? Neem dan gerust contact met ons op!

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken