Verzakkingsklachten en bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap.

Verzakkingsklachten zijn het gevolg van benedenwaartse druk op de organen en een verzwakking van de bekkenbodemspieren.

Verzakkingsklachten

Een verzakkingsklacht wordt ook wel een prolaps genoemd. Er is sprake van een prolaps als weefsel, dat zich normaal binnen in het lichaam bevindt, naar buiten uitstulpt door een opening. Bij een ‘anale prolaps’ zal een gedeelte van de endeldarm door de anus naar buiten uitzakken. Bij een ‘vaginale prolaps’ zal de baarmoeder gedeeltelijk door de vagina naar buiten zakken of tegen de blaas of endeldarm drukken als gevolg van een herhaaldelijke benedenwaartse druk op de organen. Vaak is er ook een verzwakking van de bekkenbodemspieren. De blaas, baarmoeder of de darm kunnen ook alleen inwendig verzakken.

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

Het bekken is samengesteld uit verschillende botten, die verbonden zijn met elkaar en waar elastische banden en kapsels zorgen dat deze botstukken stabiel bij elkaar gehouden worden. Als voorbereiding op de bevalling, waarbij de botstukken uit elkaar moeten komen, zullen de banden tijdens de zwangerschap soepeler en rekbaarder worden. Het soepel worden van deze banden betekent dat er meer beweeglijkheid tussen de botstukken komt. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten als de belasting/belastbaarheid uit balans is.


Het behandelplan zal van tevoren uitgebreid besproken worden zodat je weet wat je te wachten staat. Lees hier meer over bekkenfysiotherapie.

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken