Verzakkingsklachten en bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap.

Verzakkingsklachten zijn het gevolg van benedenwaartse druk op de organen en een verzwakking van de bekkenbodemspieren.

Verzakkingsklachten

Een verzakkingsklacht wordt ook wel een prolaps genoemd. Er is sprake van een prolaps als weefsel, dat zich normaal binnen in het lichaam bevindt, naar buiten uitstulpt door een opening. Bij een ‘anale prolaps’ zal een gedeelte van de endeldarm door de anus naar buiten uitzakken. Bij een ‘vaginale prolaps’ zal de baarmoeder gedeeltelijk door de vagina naar buiten zakken of tegen de blaas of endeldarm drukken als gevolg van een herhaaldelijke benedenwaartse druk op de organen. Vaak is er ook een verzwakking van de bekkenbodemspieren. De blaas, baarmoeder of de darm kunnen ook alleen inwendig verzakken.

Wat zijn de oorzaken van urine-incontinentie?

Het bekken is samengesteld uit verschillende botten, die verbonden zijn met elkaar en waar elastische banden en kapsels zorgen dat deze botstukken stabiel bij elkaar gehouden worden. Als voorbereiding op de bevalling, waarbij de botstukken uit elkaar moeten komen, zullen de banden tijdens de zwangerschap soepeler en rekbaarder worden. Het soepel worden van deze banden betekent dat er meer beweeglijkheid tussen de botstukken komt. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten als de belasting/belastbaarheid uit balans is.


Het behandelplan zal van tevoren uitgebreid besproken worden zodat je weet wat je te wachten staat. Lees hier meer over bekkenfysiotherapie.