Veel gestelde vragen na een totale heup‐prothese en recap‐prothese

Wanneer je last hebt van een beschadigde of versleten heup, kan een heupprothese de oplossing zijn. Dit kan een totale heup-prothese zijn, waarbij de het gehele gewricht wordt vervangen. Bij jongere mensen kan er ook een Recap-prothese worden geplaatst, waarbij een deel van het gewricht (gewrichtsbol in bekken) wordt weggehaald en waar een metalen kap overeen gezet wordt. Het plaatsen van een heupprothese is een ingrijpende behandeling en vereist goede nazorg. Om die reden behandelen wij in deze blog de meest gestelde vragen na beide heupprotheses, zodat je de periode na de operatie goed door kunt komen.

Hoe lang zal mijn heup pijnlijk blijven?

De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt geleidelijk aan minder. U zult merken dat het andere pijn is dan voor de operatie. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen; dit gevoel kan optreden gedurende twaalf maanden. 'Startpijn' (pijn bij de eerste paar stappen na het opstaan) kan nog een poosje aan houden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of loszit!

Hoe lang blijft mijn been dik?

De zwelling vermindert meestal gedurende de eerste weken na ontslag. Het dik worden zal verminderen door geregeld overdag de benen hoog te leggen. De zwelling is over het algemeen ’s avonds het grootst en neemt af tijdens de nachtrust.

Wanneer mag ik weer gaan fietsen?

Als u voor de operatie ook regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel voldoende controle over uw been hebben. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. U moet wel soepel fietsen zonder grote kracht of inspanning. Het oefenen en fietsen op een hometrainer is direct toegestaan. Uw fysiotherapeut geeft hierin begeleiding.

Opstappen:
Als u links geopereerd bent, gaat u aan de linkerkant van de fiets staan. Stap met rechter been over de fiets, zodat u uw rechtervoet op de rechtertrapper kunt zetten. Daarna gaat u op het zadel zitten en zet u de linker voet op de linker trapper.

Afstappen:
Bent u links geopereerd dan eerst de linkervoet op de grond zetten. Daarna uw rechtervoet op de grond zetten, vervolgens uw rechtervoet naast uw linker voet zetten, zodat u met twee voeten links van de fiets staat. Als U rechts geopereerd bent geldt het omgekeerde.

Hoe vaak moet ik oefenen?

Twee keer per dag oefenen is voldoende. Dagelijks een uur of twee keer een half uur helemaal platgestrekt op de rug liggen, om de spieren rondom de heup op te rekken.

Wanneer mag ik weer trappen lopen?

Het is belangrijk dat de verpleegkundigen en de fysiotherapeut(e) weten dat u trappen moet lopen wanneer u weer thuis bent. Tijdens de opname in het ziekenhuis zal het trappen lopen voldoende met u worden
geoefend, zodat dit thuis geen problemen oplevert.

Wanneer mag ik weer autorijden?

Autorijden is een individuele aangelegenheid. Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been kunt u na zes weken weer gaan autorijden, tenzij u nog met krukken loopt.

Wat voor soort schoenen kan ik het beste aantrekken?

Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Hoge hakken en
slippers moet men de eerste drie maanden vermijden. Om na de operatie makkelijk uw schoenen aan en uit te
kunnen doen , kunt u elastische schoenveters gebruiken.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een heupprothese moeten minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel gebruiken.
Bij krukkengebruik geldt vier weken met twee krukken lopen en daarna twee weken met een kruk (de kruk aan
de niet‐geopereerde zijde) lopen.

Heeft u nog meer vragen over uw heup-prothese?

Neem gerust contact op met De Fysioclub om meer informatie aan te vragen over een behandeling na een heup-prothese. U vindt ons door heel Nederland. Ga voor meer informatie naar de contactpagina

Last van een totale heup‐prothese en recap-prothese? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken