Veel gestelde vragen na een halve of totale knieprothese

Wanneer je last hebt van een beschadigde of versleten knie, kan een knieprothese de oplossing zijn. Dit kan een halve knieprothese zijn, waarbij alleen de binnen- of buitenzijde van het kniegewricht wordt vervangen, of een totale knieprothese, waarbij het gehele gewricht wordt vervangen. Het plaatsen van een knieprothese is een ingrijpende behandeling en vereist goede nazorg. Om die reden behandelen wij in deze blog de meest gestelde vragen na een knieprothese, zodat je de periode na de operatie goed door kunt komen.

Hoe lang kan mijn knie pijnlijk blijven?

De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen. Dit gevoel kan optreden gedurende twaalf maanden. 'Startpijn' (pijn bij de eerste paar stappen na het opstaan) kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behandeling. Dit betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit!

Hoe lang blijft mijn knie dik?

De knie en de enkel kunnen dik worden, dit is normaal. De zwelling vermindert meestal gedurende de eerste weken na ontslag uit het ziekenhuis. Het dik worden zal verminderen door gedurende de dag de benen regelmatig hoog te leggen. De zwelling neemt over het algemeen ’s avonds toe en neemt tijdens de nachtrust af.

Hoe vaak moet ik oefeningen doen?

Twee tot vier keer per dag oefeningen doen is voldoende. Vooral het strekken en buigen van de knie is belangrijk.

Wanneer mag ik weer autorijden?

Autorijden is een individuele aangelegenheid. Als je voldoende controle hebt over het geopereerde been en je niet meer op krukken loopt, kun je na overleg met een arts weer autorijden.

Wanneer mag ik weer gaan fietsen?

Als je voor de operatie ook regelmatig fietste, mag je ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. Patiënten met een Oxford prothese mogen het fietsen na drie weken hervatten. Je moet wel voldoende controle over het been hebben en het voldoende kunnen buigen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Je moet wel soepel fietsen zonder grote kracht of inspanning. Het oefenen op een hometrainer is direct toegestaan. Een fysiotherapeut geeft je hierin begeleiding.

Opstappen: Als je links geopereerd bent, ga je aan de linkerkant van de fiets staan. Stap met je rechterbeen over de fiets, zodat je de rechtervoet op de rechtertrapper kunt zetten. Daarna ga je op het zadel zitten en zet je de linkervoet op de linker trapper.

Afstappen: Ben je links geopereerd, dan eerst de linkervoet op de grond zetten. Daarna de rechtervoet op de grond zetten, vervolgens de rechtervoet naast de linkervoet zetten, zodat je met twee voeten links van de fiets staat. Als je rechts geopereerd bent, geldt het omgekeerde.

Wanneer mag ik weer traplopen?

Het is belangrijk dat de verpleegkundigen en de fysiotherapeut weten dat je trappen moet lopen wanneer je weer thuis bent. Tijdens de opname in het ziekenhuis zal het traplopen voldoende met je worden geoefend, zodat dit thuis geen problemen oplevert.

Wat voor soort schoenen kan ik het beste aantrekken?

Het is verstandig om schoenen te dragen die vastzitten aan de voet en een brede hak hebben. Hoge hakken en slippers moet men de eerste drie maanden vermijden.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een Oxford knieprothese dienen tot minimaal twee weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je de eerste week twee krukken te gebruiken en de tweede week na de operatie één. Deze kruk dien je dan aan de niet‐geopereerde zijde te plaatsen. Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk. Deze kruk dien je dan aan de niet‐geopereerde zijde te plaatsen.

Hoeveel buiging kan ik verwachten van mijn knie?

Het gemiddelde is 120 tot 130 graden, maar er is niets mis met de knie als dit niet wordt gehaald.

Hoe lang blijft mijn knie warm aanvoelen?

De knie kan gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie warm aanvoelen. Je kunt de knie koelen met ijs: drie à vier keer per dag gedurende tien minuten. Plaats het ijs niet rechtstreeks op de knie maar leg er een handdoek tussen.

Is het normaal dat mijn knie een soort klikkend geluid maakt?

Dit is normaal en niet verontrustend. Ongeveer 70% van de patiënten ervaart of hoort een soort klikgeluid wanneer ze de knie buigen.

Heb je nog andere vragen wat betreft een knieprothese? Stel ze dan gerust!

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken