Valpreventie voor senioren: 5 tips

Als iemand een beetje op leeftijd is, kan een val veel meer gevolgen hebben dan wanneer diegene jong is. Wanneer een oudere bij een val een gebroken heup krijgt, kan er zelfs valangst ontstaan. Dit is de angst om te vallen en kan een grote impact hebben op het dagelijks leven van die persoon. Het kan leiden tot eenzaamheid en een achteruitgang van de gezondheid. Om deze reden hebben wij een blog geschreven, waarin we tips geven om een val te voorkomen. Val jij zelf niet in deze doelgroep? Misschien is de blog dan interessant voor je (schoon)ouders of oudere kennissen.

Blijf bewegen

Een van de belangrijkste dingen die je moet blijven doen om vallen te voorkomen, is bewegen. Door elke dag een stukje te wandelen of fietsen houd je vertrouwen in jouw lichaam. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de gezondheid en zorgt het er ook voor dat de gewrichten sterk blijven. Heb je moeite met lopen? Dan kun je gebruik maken van loophulpmiddelen. Voor advies hierover, kun je het beste even een fysiotherapeut raadplegen.

Zorg voor een veilige woonomgeving

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In huis is de kans op vallen dan ook best groot. Het is daarom belangrijk om je huis te controleren op veiligheid. Zijn er bepaalde zaken die verbeterd kunnen worden, zorg er dan voor dat er een oplossing komt die de kans op vallen verkleint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oplossingen voor hoge drempels, loshangende snoeren of gladde tegels.

Laat je ogen nakijken

Wanneer je wat ouder wordt, is het niet zo gek dat de ogen minder goed hun werk doen. Dit heb je alleen niet altijd in de gaten, aangezien het geleidelijk minder wordt. Om vallen te voorkomen is het belangrijk dat je goed kunt zien. Laat daarom regelmatig je ogen controleren en pas de sterkte van je bril of lenzen zo nodig aan.

Denk aan je gezondheid

Gezond eten is erg belangrijk om botbreuken en spierscheuringen te voorkomen. Mocht je toch ten val komen, dan zorgt goede voeding ervoor dat je sneller geneest. De vitamines in gezonde voeding zorgen voor een hogere botdichtheid en versterken de spieren. Probeer dus dagelijks voldoende groenten en fruit te eten! Daarnaast is vette vis en zonlicht belangrijk voor de vitamine D inname, wat zorgt voor stevige botten.

Vraag hulp aan familie en vrienden

Tot slot is het heel prettig om familie en vrienden om hulp te kunnen vragen. Schroom dan ook niet om dit te doen! Zo kunnen zij je bijvoorbeeld helpen bij het veiliger maken van de woonomgeving of je een dagje mee uit nemen.

Wil je meer weten over valpreventie? Bij De Fysioclub bieden we het trainingsprogramma ‘In Balans’ aan, wat bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Klik hier voor meer informatie over deze training.

Last van valangst? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken