Wat je wilt weten als je een nieuwe heup of knie krijgt

Zowel het heup- als kniegewricht bestaat uit twee botten die precies op elkaar passen. Deze kunnen soepel langs elkaar bewegen door het kraakbeen wat er tussen zit. Een verkeerde stand van de botten of ouderdom kan echter zorgen voor slijtage. De slijtage kan er op den duur voor zorgen dat je de heup of knie niet meer goed kunt bewegen. In dat geval kun je een nieuwe heup of knie krijgen. In deze blog vertellen we meer over deze ingrijpende gebeurtenis.

Een heup- of knieoperatie

Tijdens een heup- of knieoperatie wordt het verouderde gewricht vervangen door een prothese, dit is een kunstgewricht. Tegenwoordig wordt dit gedaan met behulp van een weefselbesparende techniek. Hierbij wordt zo min mogelijk weefsel betrokken waardoor je sneller kunt herstellen. Voor de operatie zal je zo’n drie tot zes dagen worden opgenomen.

Een heup- of knieoperatie komt vaak voor, zo’n 20.000-25.000 keer per jaar. Er zijn dan ook veel ervaren specialisten beschikbaar voor deze operatie. Een groot aantal van de patiënten is tevreden met het resultaat en er zijn vaak weinig tot geen complicaties. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Na de operatie

Het is fijn om voorafgaand aan de operatie op de hoogte te zijn van de meest voorkomende complicaties. Deze zijn in principe onschuldig en bestaan vaak uit bloeduitstortingen en zwellingen. Soms komt het voor dat iemand last krijgt van een infectie of trombose. In dat geval is het verstandig om een arts te raadplegen.

In de periode na de operatie is het belangrijk om voldoende rust te houden en de nieuwe heup of knie te laten wennen aan belasting. In de eerste fase (0-6 weken) bouw je gradueel op om de knie of heup weer normaal te kunnen belasten en het gebruik van krukken af te bouwen. Over het algemeen heb je een controle rond de zes weken bij de behandelend specialist. In week 6-12 werk je aan functioneel herstel zoals traplopen, langere afstanden lopen en aan eigen activiteiten die belangrijk voor je zijn.

Hoe sneller je weer zelfstandig kunt lopen, hoe sneller het herstel zal zijn. Het is dus wel goed om te blijven bewegen maar wel met enige zorg. Een fysiotherapeut kan je hier goed in begeleiden.

Na herstel van de heup of knie

Wanneer het herstel is voltooid en je weer als vanouds mee kunt komen in het dagelijks leven, kan de heup of knie nog warm aanvoelen. Dit kan tot een half jaar duren en is een natuurlijke reactie van het lichaam op de prothese. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken! In totaal zal de revalidatie zo’n drie tot zes maanden in beslag nemen. Het is hierbij wenselijk om wekelijks samen met een fysiotherapeut oefeningen te doen om de nieuwe knie of heup goed te leren bewegen en de spieren te versterken.

Ervaring van een patiënt

“De eerste weken na de operatie zijn het vervelendst. Ik had pijn, een zwelling en kon wat minder goed slapen. Door de zwelling in mijn knie en onderbeen viel het niet mee om mijn been te buigen en te strekken. De ergste pijn werd echter na enkele dagen al minder. De eerste tijd ging het op en af, soms wat beter dan weer wat minder. Hierdoor liep de behandeling wat vertraging op. Maar door goed contact met de therapeut zijn we uiteindelijk toch gekomen waar we wilden zijn.

Achteraf is het me reuze meegevallen. De pijn van voor de operatie was erger dan na de operatie. Na acht maanden was ik klaar met de therapie en kon ik weer op mijn hurken zitten, op mijn knieën zitten en zelfs kruipen gaat weer. Dit was voor de operatie helemaal niet meer mogelijk. Voor diegene die nog moeten beginnen aan dit traject zou ik willen zeggen: ‘Luister goed naar jouw lichaam. Wat je wel en wat je (nog) niet kunt en forceer niks, zeker de eerste zes weken. Met kleine stapjes vooruit kom je er ook.”

Heb je vragen over een heup- of knieoperatie? Stel ze dan gerust!

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken