Complicaties obesitas bij kinderen voorkomen

Obesitas bij kinderen en adolescenten vergt een multidisciplinaire aanpak om complicaties te voorkomen.

Obesitas ofwel ernstig overgewicht is de laatste 40 jaar bij kinderen vertienvoudigd en blijft stijgen in Europa. De gevolgen en complicaties van obesitas op jonge leeftijd zijn zorgwekkend en daarom is een goede aanpak van dit probleem een van de grootste gezondheidsuitdagingen van dit moment.

Waarom obesitas bij kinderen zorgwekkend is:

 

  • Obesitas op jonge leeftijd geeft vaak ook obesitas op latere leeftijd. Het is daarom van belang het op jonge leeftijd te voorkomen.
  •  

  • Obesitas vergroot de kans op diabetes type 2. Daarnaast vergroot het ook de kans op andere complicaties zoals: ademhalingsproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, hart- en vaatziekten, psychosociale problemen in de vorm van een negatief zelfbeeld, emotionele problemen, gedragsproblemen en depressie.
  •  

  • Obesitas heeft als grootste oorzaak: omgevings- en gedragsfactoren. Dit zijn dan ook de grootste aanknopingspunten om obesitas te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat ouders en de school betrokken worden.
  •  

  • Obesitas kan voorkomen worden door preventieprogramma’s waarbij lichamelijke activiteit gestimuleerd wordt en waarbij kennis over voeding wordt overgebracht.

 

Een studie in de Lancet laat zien dat er een relatie is tussen obesitas en een verhoogd risico op sterfte. Dit risico is er naast de verhoogde kans op chronische ziektes. De onderzoekers vinden dat er actie moet worden ondernomen om het obesitasprobleem op jonge leeftijd aan te pakken, om de gezondheid, kwaliteit van leven en het krijgen van complicaties te voorkomen. Zij pleiten daarom voor een volledig behandelsysteem waarin een gezonde fysieke, economische en sociale omgeving wordt bevorderd. Maatregelen zoals belasting op frisdrank of alleen het verspreiden van voedseletiketten is niet voldoende.

Omdat een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak van het obesitasprobleem het kind enorm veel complicaties op lange termijn kan besparen, is extra scholing voor de hulpverleners uit de zorg nodig. Alle complexe factoren die meespelen in het obesitasprobleem, moeten in beeld gebracht worden en meegenomen worden in de behandeling. Het brengt enorm veel gezondheidsvoordelen op latere leeftijd, om op jonge leeftijd een leefstijl te ontwikkelen waarin veel bewogen wordt. Sociaal-emotioneel zal het kind zich beter kunnen ontwikkelen, waarvan later de vruchten geplukt kunnen worden.

Volgens de European Association for the Study of Obesity (EASO) begint het bij het onderkennen dat obesitas een chronische ziekte is, om het individueel en maatschappelijk bewustzijn van obesitas te vergroten.

Meer informatie over obesitas bij kinderen is te lezen op de website van De Kinderfysioclub. Daarnaast bieden wij ook fysiotherapie voor kinderen aan bij De Fysioclub.


 
 

Bron:

  • Berentsen, A. 2017. Obesitas bij kinderen en adolescenten sinds 1975 vertienvoudigd. Geraadpleegd op 31-01-2018 van https://www.voedingnu.nl/
  • Renders, C.M., Seidell, J.C., Mechelen, van W. Hirasing, R.A. 2004. Overgewicht en obesitas bij kinderen en adolescenten en preventieve maatregelen. Geraadpleegd op 31-01-2018 van https://www.ntvg.nl/

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken