Hoe ziet een leven met COPD eruit?

Bij patiënten met COPD zijn de longen beschadigd en gaat ademhalen moeizaam. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Het staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is helaas niet te genezen. Wel is het mogelijk om de klachten stabiel te houden zodat deze niet verergeren. In deze blog vertellen we je meer over de longaandoening en hoe je kunt leven met COPD.

Wat is COPD?

COPD longen worden veroorzaakt door een chronische ontsteking in de kleine luchtwegen. Door de ontsteking ontstaat er littekenweefsel en een overproductie van slijm. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en worden de luchtwegen geblokkeerd. Ook is de wand van de longblaasjes beschadigd waardoor uitademen moeilijker wordt. Voor patiënten met COPD is het vaak lastig om lichamelijke inspanning te leveren, wat hun leven enorm kan beperken.

De oorzaak van COPD verschilt per persoon. Zo kan het ontstaan door een longziekte of moeilijk te behandelen astma, maar is de meest voorkomende oorzaak roken of meeroken. Ook mensen die werken met schadelijke stoffen of te maken hebben met luchtvervuiling kunnen last krijgen van de aandoening.

Afhankelijk van het stadium van COPD kan er ingegrepen worden. Er zijn vier stadia, van lichte tot zeer ernstige COPD. De Fysioclub biedt voor de eerste twee stadia een programma aan om de COPD stabiel te houden en de klachten niet te laten verergeren. Hoe eerder er ingegrepen wordt, hoe beter.

Leven met de longziekte COPD

Om de klachten stabiel te houden, kunnen er verschillende acties worden ondernomen. Het programma van De Fysioclub richt zich op lichaamsbeweging, ademhalingsoefeningen en het stimuleren van gezond gedrag.

Als COPD patiënt heb je de neiging om steeds minder actief te worden. Het is echter belangrijk dat je wel inspanning blijft verrichten. Door dagelijks te bewegen, wordt de ziekte afgeremd. Ademhalingsoefeningen helpen om de ademhaling tijdens inspanning te controleren zonder uitgeput te raken. Het is daarom erg belangrijk om ademhalingstechnieken te trainen.

Wanneer je moet leven met COPD longen is het verstandig om je omgeving hierover te informeren. Het kan voor een COPD patiënt grote gevolgen hebben als mensen in de nabijheid van hem of haar roken. Ook kan een COPD patiënt last krijgen van de rook van een barbecue of sterke parfum. Door de omgeving hiervan op de hoogte te stellen, ontstaat er begrip en kan men er rekening mee houden.

Een COPD patiënt

De moeder van Mirjam werd twee jaar geleden gediagnosticeerd met COPD. Haar hoest verergerde en inspanning kostte steeds meer moeite. 'Ik word ook een dagje ouder' was vaak het antwoord op bezorgde vragen. In 2016 kreeg ze een longontsteking en bleek dat er meer aan de hand was.

COPD in het tweede stadium was de diagnose. Niet meer te genezen maar met therapie en medicijnen moet ze er mee leren leven. Bij De Fysioclub kreeg ze een behandelplan wat met name uit fysiotherapie en bewegen bestaat. Het gaat de goede kant op en de klachten zijn niet verergerd.

Mirjam is blij dat haar moeder er enigszins op tijd bij was. 'We moeten er natuurlijk rekening mee houden dat niet alles meer even makkelijk kan, maar ik ben blij dat we nog leuke activiteiten kunnen ondernemen'.

Op zoek naar meer informatie over een leven met COPD? Deze kun je vinden in ons e-book over COPD.
 

Bron:

  • Van Schayck, C. P., & Wesseling, G. (2010). Hoe kan ik met COPD leven?. In Leven met COPD (pp. 88-97). Bohn Stafleu van Loghum, Houten.

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken