Alles wat je moet weten over een nieuwe heup

Jaarlijks krijgen zo’n 25.000 mensen in Nederland een nieuwe heup. Deze mensen lopen vaak al voor langere tijd met heupklachten.

Deze worden vaak veroorzaakt door artrose. De pijn kan verzacht worden door fysiotherapie of medicijnen maar artrose is helaas niet te genezen. De enige oplossing om weer goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het vervangen van de heup. In dit artikel vertellen we je meer over deze bijzondere ingreep.

Oorzaak heupklachten

Heupklachten ontstaan vaak door het slijten van het kraakbeen, ook wel artrose genoemd. Mensen krijgen hier met name op oudere leeftijd (55+) last van. De botuiteinden worden hierdoor ruw en schuren langs elkaar. Dit veroorzaakt veel pijn en maakt bewegen lastiger.

De kans op heupklachten is groter wanneer mensen in het verleden het heupgewricht veel hebben belast. Denk hierbij aan zware arbeid of intensieve beoefening van een sport. Daarnaast hebben mensen met overgewicht ook vaker last van heupklachten omdat het gewicht de heupen belast.

Een heupprothese

Wanneer de pijn ondraaglijk wordt en iemand niet meer goed kan functioneren, kan de heup vervangen worden door een heupprothese. De versleten delen van de heup worden dan verwijderd en vervangen door een kunstgewricht. Hierbij wordt met moderne technieken zoveel mogelijk bot behouden.

Een modern heupgewricht gaat gemiddeld zo’n tien jaar mee. Wanneer je op relatief jonge leeftijd een nieuwe heup krijgt bestaat dus de kans dat je later nogmaals een operatie moet ondergaan.

Revalideren na de ingreep

Een heupoperatie is niet niks en het is belangrijk dat je hierna goed revalideert. Het revalidatieproces begint al een dag na de operatie. Met een fysiotherapeut worden er oefeningen gedaan en wordt de nieuwe heup steeds iets meer belast. Een kleine week na de operatie kan de patiënt weer rustig lopen.

De eerste paar weken zal je echter wel hulp nodig hebben bij de huishoudelijke taken. Je kunt zelf de oefeningen van de fysiotherapeut blijven doen om zo spoedig mogelijk te herstellen. Ook is het raadzaam om een tijdje bij een fysiopraktijk te oefenen. Na zo’n acht tot twaalf weken zal je de heup optimaal kunnen gebruiken. Wees hierbij enigszins voorzichtig en wissel inspanning en rust af.

Tips bij een nieuwe heup

Ben jij of ken jij iemand met een nieuwe heup? Dan komen de volgende tips misschien goed van pas:

  • Ga niet eerder dan zes weken na de operatie vliegen. Er is namelijk een verhoogd tromboserisico na een operatie;
  • Licht de huisarts in wanneer je een infectie krijgt in een ander deel van je lichaam. Deze kan ik je bloedbaan terecht komen en zich verspreiden naar de heup. Dit kan gevaarlijk zijn;
  • Blijf bewegen. Ook voor de nieuwe heup geldt dat overgewicht extra belastend is;
  • Sporten zoals voetballen en hardlopen zullen de levensduur van de heup verkleinen, dit kun je dus beter niet doen;
  • Ga niet te ver door je knieën en vermijd hurken, hierdoor heb je kans dat de heup uit de kom schiet.

Lees ook ons E-book over een nieuwe heup of onze bodychart over de heup.

Heb je nog vragen over het verwijderen en vervangen van een heup? Of loop je met heupklachten? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak.

Ervaar je klachten? De Fysioclub kan je helpen!

De Fysioclub biedt complete en professionele begeleiding indien je klachten ervaart. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Daarnaast beschikken we ook over andere therapeutische disciplines, zoals ergotherapie en psychologie. Met een team van gespecialiseerde medewerkers bieden wij de best mogelijke zorg. Door middel van een multidisciplinaire aanpak en de kennis van alle gespecialiseerde professionals werken we aan de oplossing voor jouw probleem.

Snel een deskundig advies? Maak dan direct een afspraak

Wil je jouw klachten bespreekbaar maken of dat er een professional naar kijkt?
Maak dan direct een afspraak.

Afspraak maken