Behandeling van artrose met het Stepped Care programma van De Fysioclub

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen tussen de botdelen in een gewricht beschadigd is. Kraakbeen is zacht, verend weefsel en zorgt met deze eigenschappen voor het opvangen van druk. Daarnaast laat kraakbeen het gewricht soepel bewegen. Bij patiënten die last hebben van artrose is het kraakbeen van minder goede kwaliteit met alle gevolgen van dien. Dit gaat vaak gepaard met het ouder worden, het herstelvermogen en vernieuwen van cellen neemt namelijk af met de leeftijd.

In de volksmond wordt artrose ook wel ‘slijtage’ genoemd. De aandoening kan veel pijn veroorzaken en kan meerdere oorzaken hebben. Er zijn risicofactoren die de klachten van artrose doen verergeren zoals:

  • Overgewicht
  • Overbelasting
  • Een operatieve ingreep van het gewricht
  • Erfelijke aanleg of heupdysplasie
  • Een ongeval of sportblessure

Wat zijn de mogelijke klachten?

Klachten van artrose kunnen beperkingen opleveren in het dagelijks bewegend functioneren. De klachten die je kunt ontwikkelen als gevolg van artrose zijn:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Vermindering van de beweeglijkheid
  • Vermoeidheid
  • Standsveranderingen in het gewricht

Artrose en het Stepped Care programma van De Fysioclub

Artrose is een chronische aandoening omdat het kraakbeen niet te herstellen of te vervangen is. Er is echter wel een behandeling waarbij de klachten sterk kunnen verminderen of kunnen verhelpen. Beperkingen van activiteiten in het dagelijkse leven of sport kunnen hierbij worden opgelost. Door te bewegen en bepaalde lichaamsdelen te activeren kunnen er positieve gezondheidsvoordelen ontstaan.

In het Stepped Care programma wordt er gebruik gemaakt van een multidisciplinaire aanpak om de klachten te verminderen. Aan de hand van verschillende disciplines zoals fysiotherapie en diëtiek zullen oefeningen worden gedaan. Zo kan door middel van krachttraining pijn worden verminderd en botontkalking tegen worden gegaan. De intensiteit van deze oefeningen zal onder deskundige begeleiding geleidelijk worden opgevoerd.

Door een zorgvuldig toegepast stappenplan zal de juiste behandeling op het juiste moment plaatsvinden. Het stappenplan bevat periodieke evaluaties en een monitoring, waardoor goed beoordeeld kan worden of er intensievere zorg nodig is of niet. In de informatiebijeenkomsten aan de start van het programma kun je daarnaast kennis en ervaring op doen met lotgenoten.

Wil je meer informatie over het Stepped Care programma? Bekijk hieronder onze video met het complete stappenplan, lees ons E-book of neem contact met ons op via de website.
 

Lees meer over specifieke delen van het lichaam op onze bodycharts: heup, knie, schouder, rug, nek, elleboog, enkel en voet en benen.